пʼятницю, 21 липня 2023 р.

Барвистий поетичний світ Лесі Пронь.

Леся Михайлівна Пронь - українська поетеса, письменниця, Лауреат Всеукраїнського літературного конкурсу ім. Леся Мартовича (2014), Член Національної спілки письменників України.

Друкувалася в газетах «Українське слово», «Наша віра», «Край», «Хрещатик», «За київським часом» та ін., альманахах «Сонячна Мальвія» (2005), «Радосинь – 20» (2012), «Радосинь – 23» (2015), у дитячих журналах «Мамине сонечко», «Маленький розумник», «Маленька Фея та сім гномів», «Малятко», «Джміль», «Ангелятко», «Пізнайко», «Колобочок».

Авторка трьох поетичних збірок: «Плетениця долі» (2010), «Круговерть» (2011), «У купелі вітрів» (2015) та книг для дітей: «День усміхається» (2011), «На крилах року» (2013).

Вірші поетеси одухотворені тонким ліризмом, виразною образністю, метафоричністю. У них висвітлюються гострі соціальні проблеми, переосмислюється зв'язок поколінь, але з-помежи всього цього зворушливо проступає невмируща свята любов. Тяжіє авторка до занурення в глибини людської душі, до пізнання неминущих істин, і саме в сенсорному спектрі творчої індивідуальності вона є неповторною, суто особистісною.

До 65-річчя від дня народження української поетеси Лесі Пронь бібліотека №13 пропонує вашій увазі книжкову виставку "Барвистий поетичний світ Лесі Пронь".       


Поміж повітряних тривог: антологія воєнної лірики. - К.: Друкарський двір Олега Федорова, 2023. - 124 с. 

Ми живемо повноцінним життям поміж повітряних тривог. Але живемо з надією на нашу перемогу. Саме про це наша творчість у сьогоденні. Читайте, поринайте, заглиблюйтесь в джерельну чистоту українського слова. Живіть з Україною в серці!    

Пронь Л. День усміхається. - Тернопіль: Богдан, 2011. - 24 с. 

Від весняного цвітіння до зимової хуртечі проводить авторка маленького читача, заохочуючи його підмітити особливості кожної пори року та помилуватися красою рідного краю. 

Пронь Л. Країна бджіл. - Тернопіль: Богдан, 2022. - 32 с. 

Ця невеличка книжечка запрошує дітей до чудової країни Ураїни, де живуть працелюбні бджоли, які дуже люблять рідну землю. Саме любов допомогла бджолиному народові подолати ворога, що підступно хотів загарбати їхню територію та перетворити бджіл на рабів. У казці йдеться про неминучу перемогу правди над кривдою, про те, як важливо в житті бути справедливим, добрим, мужнім, не забувати, звідки ти родом. 

Пронь Л. На крилах року. - К.: АВІАЗ, 2013. - 48 с.   

Кожна пора року цікава по-своєму. Зима чарує сніжними заметами, кришталевими бурульками. Весною приємно зустрічати бурхливі потоки талого снігу й радісний спів пташок. Барвисте літо – це час буйного розквіту землі з її мальовничими озерами, запашними квітами, розкішними деревами. Ароматом рідного саду, прілим листям задумливого лісу приваблює нас золотиста осінь. А які цікаві пригоди трапляються з тваринками, що живуть у наших краях! Книжка «На крилах року» запрошує юних читайликів у світ нев’янучої краси.  

Пронь Л. Ріка життя. - К.: За київським часом, 2004. - 96 с.

Поетична збірка віршів про шлях добра і любові, про природу та біль.  

Пронь Л. Чути дзвоники різдвяні. - К.: Авіаз, 2019. - 32 с. 

Усі діти з нетерпінням чекають Різдва, Великодня, Зелених свят, Спаса. В Україні святки проходять цікаво, звершуються обрядами, в основі яких зоріє любов до рідного краю, родини, Бога. Ми зобов’язані берегти надбання наших предків, доповнювати, збагачувати їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар