четвер, 11 серпня 2022 р.

Родинно-побутові пісні.

Чудову родинно-побутову пісню "Місяць на небі, зіроньки сяють" дев'ятикласники вивчають на початку першого семестру. Вона настільки мелодійна і романтична, що припаде до душі кожному. 

Пісня починається романтичним пейзажем, у якому наявні народні символи: місяць - хлопець, козак, зоря - дівчина-красуня, човен символізує життєву дорогу. Провідний мотив пісні - торжество кохання, попри тимчасову розлуку молодої пари.

Пісню оздоблено художніми засобами, традиційними для фольклорних творів: порівняннями (як нічка, як день), повторами («Пісня та мила, пісня та люба — / Все про кохання, все про любов»), риторичними звертаннями й питаннями («Ви ж мені, очі, вік вкоротили, / Де ж ви навчились зводить людей?»).

Народна пісня "Місяць на небі, зіроньки сяють" містить багато пестливих слів та епітетів. У тексті пісні йдеться про дівчину, яка співає, пливучи в човнику місячної ночі, а її спів чує козак, який відчуває радість і щастя від цього та сподівається, що у дівчини почуття взаємні. 

"Місяць на небі, зіроньки сяють" популярна і до сьогодні не лише як концертна, а й як частина домашніх застіль та родинних святкувань. Науковці вважають, що вона належить до пісень літературного походження.

Пропонуємо вашій увазі прослухати та поспівати українську народну пісню "Місяць на небі, зіроньки сяють"

Місяць на небі, зіроньки сяють,

Тихо по морю човен пливе.

В човні дівчина пісню співає,

А козак чує – серденько мре.


Пісня та мила, пісня та люба,

Все про кохання, все про любов.

Як ми любились та й розійшлися,

Тепер навіки зійшлися знов.


Ой очі, очі, очі дівочі,

Темні, як нічка, ясні, як день!

Ви ж мені, очі, вік вкоротили,

Де ж ви навчились зводить людей?



Немає коментарів:

Дописати коментар