пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

Пантелеймон Куліш. Вікторина.

7 серпня народився Пантелеймон Олександрович Куліш - український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець, філософ історії. Охрещений на честь святого Пантелеймона Цілителя, «зціляв рани» Русі Української (Старої, Київської), сприяючи розвитку української літературної мови, науки, філософії, історії. Автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису та мовлення.

Творчу роботу Куліш поєднував із державною службою та громадською діяльністю. Характерне для Куліша розмежування людини зовнішньої (несправжньої) і внутрішньої (її «серця»), духовної, істинної, з роками дедалі виразніше розкривалося в його літературній творчості й відображало глибокий вплив київської духовно-філософської школи, особливо ідей Г. Сковороди.

Протягом усього життя Куліш відзначався надзвичайною працездатністю і щирим ставленням до своїх знань. У ньому повною мірою поєднувалися митець і вчений. Він яскраво, у барвах і постатях, бачив історію рідної країни і чудово знав її, проаналізувавши безліч українських, польських джерел і документів, багато з яких були відкриті ним самим як археографом. 

До 203-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша пропонуємо вашій увазі цікаву вікторину про життя та творчість письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар