середу, 17 серпня 2022 р.

З неба і сонця наш прапор ясний.

День Державного Прапора України - свято держави, присвячене одному з її символів - Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня.

Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Поширеним є трактування синього як символу мирного неба, а жовтого – символу пшениці, а тому мирної праці та достатку. Інше тлумачення пояснює жовте як символ Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність, синє ж – це все земне, тобто свобода вибору.

Нагадаємо, що Державний Прапор України - полотно із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів із співвідношенням ширини до його довжини 2:3. Державний прапор - одна з офіційних емблем України, яка символізує її суверенітет. 

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і шанованих святинь. Прапор символізував єдність земель і племен. Під прапором воїни вирушали в похід, з прапором виступали на захист своєї Батьківщини, прапор символізував стабільність держави й урочистість тих чи інших всенародних подій, свят, ритуалів. 

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменням українці йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства.  

До Дня Державного Прапора України пропонуємо вашій увазі книжково-ілюстраційну полицю "З неба і сонця наш прапор ясний".

100 відомих символів України. - Харків: Фоліо, 2007. - 511 с.

Сьогодення - це міст з минулого в майбутнє. Державність молодої української держави розвивається. Так, наприклад, остаточна версія герба ще не затверджена. У книзі можна познайомитися з історією символіки тих роздроблених держав, об'єднуючим началом яких була Україна в минулому. Цікава також і історія створення символів, трактування поєднання кольорів. Представлені старовинні герби і прапори окремих міст і областей України. Кожен символ - як витвір мистецтва, над його створенням працювали майстри художнього мистецтва.                                                                                          Тема "Державний прапор України" розкрита на 13 с.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: Септіма, 2010. - 80 с.

Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які державні символи України? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна». Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим. Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну.                              Тема "Державний прапор України" розкрита на 67 с.

Бібік Н. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України. - К.: Веселка, 2000. - 87 с.

Навчальний посібник створено для курсу, що входить до навчального плану початкової школи. У ньому розглядаються загальні питання (що таке держава, демократія, громадянський обов’язок і права людини, нація і національні меншини, закон і державні символи тощо) і конкретні статті Конституції України, передбачені для вивчення молодшими школярами.                                                                      Тема "Державний прапор України" розкрита на 49 с.

Україна. - Харків: Фоліо, 2008. - 319 с.

Енциклопедія “УКРАЇНА” містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя України, докладно і цікаво розповідає про історію, символіку, звичаї, традиції українського народу, розвиток науки, економіки, освіти, культури, літератури і мистецтва нашої країни.                                                                            Тема "Державний прапор України" розкрита на 73 с.

Дванадцять місяців. - К.: Веселка, 2015. - 199 с.

Багато поколінь українських дітей виросли із цим щорічником, адже перша книга під такою назвою побачила світ понад півстоліття тому. І кожне нове видання було і, сподіваємося, буде справжнім подарунком для читача, незважаючи на вік. Вірші, казки, оповідання, науково-пізнавальні і документальні розповіді, різноманітні цікавинки дозволять і дітям, і дорослим здійснити мандрівку столицею України, завітати до київських храмів, музеїв, театрів, навчальних закладів, дізнатися про минуле і сучасне міста, а також про те, як багато важив Київ у житті видатних українських митців.                                            Тема "Державний прапор України" розкрита на 125 с.  

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та доповнене. – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2018. - 76 с.                                                        Тема "Державний прапор України" розкрита на 40 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар