пʼятницю, 1 жовтня 2021 р.

Музика – могутня й чарівна сила.

                       

Міжнародний день музики був заснований за ініціативою Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО, щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. Рішення про проведення Міжнародного дня музики було прийнято на 15-й Генеральній асамблеї IMC у Лозанні в 1973 році.

Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчування, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.

З музикою наше людство знайоме з давніх часів. На світі знайдеться небагато людей, які зовсім байдужі до музики. Це мистецтво має величезний потенціал і багатьом композиторам донині вдається виражати через неї не тільки стан своєї власної душі, але й передавати атмосферу навколишнього, повного почуттів і переживань складного внутрішнього світу взаємин людини і природи. Вона скрашує життя людей, змушує їх радіти і співпереживати, відкриваючи двері в прекрасний світ звуків і коливань наших власних струн душі.

До Міжнародного дня музики бібліотека №13 підготувала книжкову музичну виставку "Музика – могутня й чарівна сила".


Крищенко В. Пісні. – К.: Інсайт-плюс, 2008. – 109 с.

Це збірка пісень улюбленого для багатьох поета Вадима Крищенка і талановитого композитора, блискучого мелодиста, Володимира Домшинського, який народився на Долинщині в селі Оболоня. Автори зібрали все краще, що є в їхньому доробку. Багато з цих пісенних творів широковідомі, звучать в телевізійних програмах, на радіо та на концертах у виконанні незабутньої Раїси Кириченко, прекрасних співаків Іво Бобула, Віталія Білоножка, Павла Зіброва, Лілії Сандулеси, Надії Шестак, Каті Бужинської.

Симоненко В. Українська енциклопедія джазу. – К.: Центрмузінформ, 2004. – 231 с. 

Перше довідкове видання, у якому робиться спроба дати цілісну картину історії джазу в нашій країні. Книга містить понад 550 статей, з яких читач довідається про виконавців, керівників оркестрів і ансамблів, композиторів, музикознавців та аранжувальників. Поряд з цим в енциклопедії подано інформацію про фестивалі, теле- і радіопередачі, джаз-клуби та інші об’єднання й організації. Видання ілюстроване. Адресується музикантам-професіоналам, музикознавцям, викладачам, студентам музичних учбових закладів і широким колам меломанів, які цікавляться джазом.

Творець чарівних мелодій: розповіді, вірші, есеї про видатного композитора сучасності Кирейка Віталія Дмитровича. - К.: Криниця, 2002. - 111 с.

Книга знайомить читача із доробком видатного композитора сучасності Віталія Кирейка, розповідає про духовні витоки та життєвий шлях митця.

Пісенний вінок. Українські народні пісні. - К.: Криниця, 2005. - 288 с.

Це унікальне видання українських народних пісень. Автор книги присвячує пісні всьому народові України, що створює і береже свій пісенний скарб. Віками єднала і єднає незнищенна і непереможна українська народна пісня.

Принц Г. Гмиря і Шостакович. - К.: 2006. - 295 с.

"Мистецьке видання "Гмиря і Шостакович" – результат дослідження творчих і людських взаємин Гмирі та Шостаковича, двох геніальних митців XX століття. Всебічно проаналізований творчий процес та результат праці співака й композитора над циклом романсів "П’ятиденка". Дослідження ґрунтується на багатому архівному матеріалі й подається як біомемуарне, історико-музичне та джерелознавче видання. Книжка буде цікавою для шанувальників мистецтва Гмирі та Шостаковича, корисною для вокалістів-професіоналів, викладачів та студентів консерваторій, учнів музичних училищ.

Лобова О. Музичне мистецтво. - К.: Школяр, 2005. - 160 с. 

Книга ознайомить з основами музики, композиторами, дитячими піснями, історією створення музичного мистецтва. Підручник пропонований для школярів 5 класу.


Немає коментарів:

Дописати коментар