пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

Всесвітній мандрівник, фантаст, пророк і чарівник


   Жуль Верн — французький письменник-фантаст був і залишився вірним супутником юності. Перші ж романи принесли йому всенародне визнання. Щойно книги письменника виходили друком, вони негайно перекладалися багатьма мовами й поширювалися в усьому світі.


     Найвідоміші твори Ж. Верна: "Незвичайні подорожі", "П'ять тижнів на повітряній кулі", "Подорож до центра Землі", "Подорож і пригоди капітана Гаттераса", "Таємничий острів", "Діти капітана Гранта", "Двадцять тисяч льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Робур-завойовник". Про це все ми розповіли нашим юним користувачам.


   Захоплені сучасники називали Ж. Верна «всесвітнім мандрівником», «чарівником», «пророком», «провидцем», «винахідником без майстерні».  Ж. Верн винайшов безліч цікавих речей, а саме: космічний корабель, підводний човен, гелікоптер, ракета з реактивним двигуном, звукове кіно, далекобійна артилерія. Також письменник багато подорожував: він побував в Англії, Шотландії, США, Нідерландах, Німеччині, Данії, Алжирі, Італії та інших країнах.


    За тиражами й кількістю перекладів він і нині — один із найулюбленіших популярних письменників. Його читають скрізь, куди проникає друковане слово. У різних країнах з'являються все нові й нові видання творів Жуля Верна, п'єси, фільми, цілі серіали за сюжетами "Незвичайних подорожей".



   Твори Жуля Верна послугували справі цивілізації і прогресу в усьому світі. На його романах виховувалися покоління юних читачів. Окрилена наукою фантазія будила розуми для майбутньої діяльності. Видатні вчені, винахідники, мандрівники з вдячністю згадували, що юнацьке захоплення Верном допомогло їм знайти покликання, а іноді навіть наштовхувало на відкриття.


Бібліотечні джерела: 
Верн Ж. Діти капітана Гранта - Мінськ: Беларусь, 1992р.
Верн Ж. Подорож та пригоди капітана Гаттераса - Мінськ: Беларусь, 1993р.
Верн Ж. П'ятнадцятирічний капітан - К.: Радянська  школа, 1989р.
Верн Ж. Таємничий острів - К.: Веселка, 2004р.
Верн Ж. Школа Робінзонів - М.: Правда, 1989р.
Верн Ж. 20000 льє під водою - К.: Веселка, 2006р.
Всесвітня література №1/2011р.

Немає коментарів:

Дописати коментар