четвер, 14 грудня 2023 р.

Ті, що першими увійшли в атомне полум’я.

 

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ № 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом України 10 листопада 2006 року.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. 

Події понад 37-річної давності ніколи не зітруться з пам’яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Чорнобильська катастрофа є болем і проблемою всієї громадськості. Цього дня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя в цій аварії.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь.

З метою вшанування пам'яті людей, які ризикуючи своїм життям і здоров'ям, під час ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації бібліотека №13 підготувала тематичну полицю "Ті, що першими увійшли в атомне полум’я" до Дня вшанування учасників ліквідації на ЧАЕС.                                         


Алексієвич С. Чорнобиль: хроніка майбутнього. - К.: Факт, 1988. - 194 с.

Книга письменниці Світлани Алексієвич - це художньо-документальне дослідження тих психологічних, гуманітарних наслідків Чорнобильської катастрофи, які досі перебували поза громадською увагою. Шляхом опитування людей різних поколінь і професій, в чию долю так чи інакше війшов Чорнобиль, авторка створює вичерпну картину "пост-катастрофічного" суспільства, котра не залишить байдужим жодного читача.

Даєн Л. Чорнобиль - гірка трава. - К.: Веселка, 1988. - 176 с.

Ця повість про начальника воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів-пожежників, які грізної ночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогненною стихією і погасили пожежу на станції, про людей мужніх, до кінця відданих своїй справі, своєму священному обов'язку. 

Ймення зорі. Чорнобиль: фотоальбом. – Чорнобиль: Чорнобильінтерінформ, 1996. - 232 с.
У фотоальбомі зображено світлини Чорнобильської АЕС, ліквідаторів, місцевих жителів м. Прип'ять та ін.

Купрієнко О. Чорнобильська хроніка. Люди. - Харків: Фоліо, 2021. - 207 с.

Це книжка-присвята героям, які ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають «по-рентгенівськи», безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії, говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації «Промінь 5-2» - об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь. Справа живих - пам’ятати. 

Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи. - Харків: Бібколектор, 2019. - 396 с.

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

Сирота О. Чорнобиль. Живий альбом. - К.: Основа-Принт Плюс, 2021. - 80 с.
Сьогодні Чорнобильська зона – це територія легенд, похмурих пейзажів і торжества природи. Водночас – це потенційний музейний комплекс міжнародного рівня, пам'ятка величезної техногенної катастрофи. Відвідати це місце хоча б один раз варто всім, переконані деякі колишні жителі Прип'яті. Відвідати й жити далі так, щоби на Землі не зявлялося нових мертвих міст… «Чорнобиль. Живий альбом» - книга-альбом про історію і сучасне життя чорнобильської зони. Унікальні портрети людей, подій та природних ландшафтів зібрані під однією обкладинкою і оживають завдяки ІТ-технологіям.    

Немає коментарів:

Дописати коментар