четвер, 19 жовтня 2023 р.

Заняття клубу "Лада" бібліотеки №13.

Лялька-мотанка - оберіг для родини своїми руками. У давнину лялька-мотанка слугувала священним оберегом, тобто виконувала магічну функцію. В наш час майстрині виготовляють обрядові, сувенірні, навчальні та ігрові мотанки. 

Виготовлення ляльки-мотанки потребує великої відповідальності, терпіння та серйозного підходу. Сакральність, яка вкладалась, у мотану іграшку, перевищувала подекуди сьогоднішнє уявлення про ікони і інші християнські атрибути. Традиційну мотанку жінки могли виготовляти на продовження роду, на достаток та ін. Залежно від призначення змінюють наповнення. Якщо ви хочете зробити ляльку мотанку своїми руками для покращення матеріального добробуту, то у якості наповнювача варто обирати звичайне зерно. 

Найпомітнішою частиною ляльки-мотанки є обличчя. Воно може бути або пустим, або з зображенням хреста. Зображення очей та обличчя в давнину вважалося забороною.

Окремою частиною майстер-класу з мотання є одяг ляльки. Зокрема багатошарові хустини та фартух. Хустка символізує захист від злих сил, тому він має бути сильним. У жодному разі не можна пов'язувати мотанку менше, ніж двома хустками. 

Наші дівчата з жіночого клубу "Лада" виготовляли ляльки-мотанки для себе, для друзів, для рідних на добробут, на оберіг, на Перемогу. Продовжуємо творити чудові роботи та насолоджуватися від мистецтва рукоділля.       









Немає коментарів:

Дописати коментар