середу, 19 липня 2023 р.

Найзнаковіша п’єса для театру.

Іван Якович Франко - знакова постать вітчизняної та світової історії й культури, поет, прозаїк, драматург, етнограф, історик, філософ, соціолог, економіст, громадсько-політичний діяч.

Сюжети для своїх творів він черпав з життя і боротьби рідного народу, з першоджерел світової культури. Нерідко письменника називають титаном праці. За весь час своєї діяльності він видав сім збірок поезій та цілу низку поем, написав близько 15 драм, перекладав з 14 мов твори світових класиків: Гомера, Данте, Шекспіра, Ґете, Міцкевича, Яна Неруди та інших. Його проза охоплює понад 100 оповідань, новел, 10 романів і повістей. До цієї збірки ввійшли вірші та поеми Івана Франка, соціально-психологічна повість «Перехресні стежки», славнозвісна драма «Украдене щастя».

У 2023 році виповнюється 130 років Франкової драми «Украдене щастя». Саме 16 листопада 1893 року театр вперше представив для львівської публіки п’єсу, що вже незабаром стане перлиною репертуару багатьох театрів по всій Галичині й Україні.

Іван Франко написав драму «Украдене щастя» на конкурс Крайової управи, і хоча навіть члени комісії відверто визнавали драматургічну і літературну довершеність твору, однак присудили Франкові лиш ІІІ премію. Від комісії Франко одержав купу зауважень та 200 гульденів, а от від вдячної публіки – бурхливі овації та лавровий вінок – символ мистецької слави.

За життя Іван Франко лиш раз бачив постановку повного варіанта «Украденого щастя» без численних правок цензури. Остаточно нецензурований текст драми повернувся на сцену з 1916 року завдяки Лесеві Курбасу та його «Тернопільським театральним вечорам».

За 130 років на сцені в ролях «Украденого щастя» спробували свої акторські сили Степан Янович, Іван Карпенко-Карий і Микола Садовський, Михайло Яцків і Степан Чарнецький, Василь Юрчак і Йосип Стадник, Лесь Курбас, Амвросій Бучма, Наталія Ужвій, Богдан Ступка, Таїсія Литвиненко, Федір Стригун, Володимир Глухий, Лідія Данильчук… А для Богдана Ступки роль Миколи Задорожного стала однією із зіркових у його кар’єрі – 34 роки поспіль актор знов і знов повертався до цього образу. І кожна з цих акторських робіт розкриває нові перспективи прочитанні тексту, нові грані драматургічного таланту Івана Франка.

Бібліотека №13 підготувала відеорекламу "Найзнаковіша п’єса для театру" однойменної  книги з фонду до 130-річчя драми І.Франка «Украдене щастя».        


Франко І. Украдене щастя. – Харків: Фоліо, 2008. – 415 с.    

Творчість талановитого майстра слова Івана Франка представлена не тільки драматичними творами, а й легкими та ніжними віршами про кохання, дружбу, про вічні проблеми добра і зла. До книжки увійшли твори - поема "Мойсей", драма "Украдене щастя", повість "Перехресні стежки", а також вірші зі збірок "З вершин і низин", "Зів’яле листя", "Мій ізмарагд".    

Немає коментарів:

Дописати коментар