середу, 14 червня 2023 р.

Вимушені шукачі притулку.

Всесвітній день біженців проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році.

Щорічно, 20 червня, Організація Об’єднаних Націй у справах біженців та громадянські спільноти у всьому світі проводять заходи, щоб привернути увагу громадськості до мільйонів біженців та внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути свої будинки через війни, конфлікти та переслідування.

Вперше цей день відзначили 20 червня 2001 року, вшановуючи 50-ту річницю Конвенції 1951 року про статус біженців.

Всесвітній день біженців відзначається більш ніж у 100 країнах, у тому числі в Україні.

У 2001 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і привела національне законодавство у відповідність до цих міжнародних актів.

Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений покинути свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя, тих, хто був змушений тікати зі своєї батьківщини та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих країнах. 

З початку повномасштабної агресії рф проти України понад 5 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки та поїхати за кордон.

Сповідуючи принципи, проголошені Конвенцією про статус біженців європейські країни прийняли громадян України та внесли зміни у національне законодавством своїх країн, щоб надати можливість біженцям з України реалізуватися у цей не легкий для них час.

Разом з міжнародними партнерами Україна обов’язково переможе і наші громадяни, які змушені були покинути свою рідну землю, обов’язково повернуться додому, у звільнену від агресора та окупанта країну.

Пропонуємо вашій увазі інформаційну полицю "Вимушені шукачі притулку" до Всесвітнього дня біженців.                     


Енциклопедія історії України: Т.2. / Редкол.: В. А. Смолій та ін. НАН України. Інститут історії України. - К.: "Наукова думка", 2004.

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки. 
Тема "Всесвітній день біженців" розкрита на 271 с. 


Немає коментарів:

Дописати коментар