четвер, 6 квітня 2023 р.

Улюблений мультик.

У 2002 році Міжнародною асоціацією анімаційного кіно 6 квітня було проголошено Всесвітнім днем мультфільмів. У цей день 1906 року була створена серія перших анімаційних фільмів «Комічні фази смішних облич». Автори Джон Стюарт Блектон і Альберт Сміт - засновники кінематографічного об’єднання «Вітаграф». З того часу мультиплікація, що в перекладі з латинського означає збільшення, примноження, зазнала суттєвих технічних змін, втім, не полишила головного - своєї ролі у вихованні підростаючого покоління.

Мультфільм – це жива казка. І не важливо, яке дійство розвертається на екрані, стежити за яскравими персонажами так цікаво! Для дитячої свідомості мультфільм - не вигадка, а оживаюча реальність, і всі герої дійсно існують. 

Мультфільми - це засіб виховання дитини. Без сумніву, події, що відбуваються у мультфільмі, розвивають уяву і мислення дитини, формують його світогляд. Персонажі улюблених мультфільмів - друзі дитини. Вони вчать її взаємодіяти з навколишнім світом, формують уявлення про добро і зло, вчать справлятися з труднощами.

В 1927-му році режисер-аніматор В’ячеслав Левандовський створив перший український мультфільм – “Казку про солом’яного бичка”. До наших часів дійшли лише окремі кадри, які були надруковані у тогочасних журналах, але спогади про мультфільм лишилися у багатьох.

До Всесвітнього дня мультфільмів бібліотека №13 провела мульт-показ "Улюблений мультик" для молодших користувачів, які з великим задоволенням і цікавістю дивилися дорогі і близькі серцю мультики українських кінематографістів: "Як Петрик П'яточкін слоників рахував", "Жив був пес", "Капітошка" та ін. Ви би бачили ці щасливі оченята. Як це зараз необхідно. Адже такі перегляди приносять спокій, затишок, знімають нервові напруження, відволікають.

Мультфільм - це не тільки можливість зайняти дитину на кілька годин, але й чудова нагода для дорослих перенестись у дитинство хоча б на пару годин. А зараз у світі знято безліч анімаційних стрічок, які можна дивитися всією родиною, адже ці картини сподобаються глядачам різного віку.

Але під час переглядів нас може підстерігати інший бік непередбачуваного. Необхідно бути дуже уважними, свідомо оцінювати що дивляться наші малята та чітко відрізняти, які мультики можна дивитися, а які ні. Зрозуміло і доступно це пояснювати їм. Адже російська пропаганда - це точно не лише про новини. Вже давно вона проникла у кіно, музику, рекламу та навіть мультиплікацію. І останній випадок найнебезпечніший, бо ворог у такий спосіб впливає на дітей. 

Центр протидії дезінформації випустив дуже вдалий ролик-пояснення для дорослих. Які мультфільми можна дивитися дітям, а які - ні. Цій темі ми й приділили особливу увагу. Про що  поговорили з членкинями клубу "Лада" на черговому занятті, адже у кожної з них є вдома малеча, яка полюбляє мультики.

Чи існує спосіб протидії російській мультпропаганді? Звісно, існує! Не дозволяйте дітям дивитися російські мультфільми, якими б безневинними вони вам не здавалися!

                    







Немає коментарів:

Дописати коментар