четвер, 5 січня 2023 р.

Найніжніший український лірик.


Володимир Миколайович Сосюра - український письменник, поет-лірик, автор понад 40 збірок поезій, широких епічних віршованих поем, роману «Третя Рота», козак Армії УНР. Один з найщиріших ліриків XX ст. – він увійшов у слов’янську поезію як співець любові й вічної світозміни, що злилися в єдиному понятті прекрасного, у відчутті вільного і терпкого смаку життя, якому немає кінця-краю. Майстер загадкової простоти і ясної незглибимості почувань, поет ніжний і тривожний, як надвечірнє світло, він пройшов через кілька історичних та культурних епох у житті України. 

Постать Володимира Сосюри посідає визначне місце в українському історико-культурному просторі, хоча сьогодні й констатуємо неоднозначні погляди на його особистість, а іноді й на його творчий доробок, тому на часі дослідження спадщини поета під новим кутом зору без ідеологічних обмежень та ярликів.

Творчість Володимира Сосюри, котрий лишив близько шістдесяти поетичних збірок, десятки поем, автобіографічну прозу, – це безмежний світ, це історія, що переживаються в любові й ненависті, радості й журбі – гостро, до сліз, до млості.

В своїх творах В. Сосюра закликав любити Україну, бо і сам любив її безмежно. Найвідоміші твори: роман «Третя Рота», збірки поезій «Поезії», «Червона зима», поеми «Червона зима», «Мазепа», «Розстріляне безсмертя», вірші «Любіть Україну!», «Так ніхто не кохав».

Сила поезії В.Сосюри – в її непідробній щирості й задушевності, емоційності, образності, постійній увазі до внутрішнього світу людини, до її почуттів і переживань, в тому кришталево чистому джерелі,  яке живодайним струменем б’є з його віршів.

До 125-річчя від дня народження українського поета Володимира Сосюри пропонуємо вашій увазі літературну полицю "Найніжніший український лірик". 

Сосюра В. Вибрані твори. - К.: Наукова думка, 2000. - 552 с.

Володимир Миколайович Сосюра - один з найщиріших ліриків XX ст. - увійшов у слов’янську поезію як співець любові й вічної світозміни, що злилися в єдиному понятті прекрасного, у відчутті вільного і терпкого смаку життя, якому немає кінця-краю. Майстер загадкової простоти і ясної незглибимості почувань, поет ніжний і тривожний, як надвечірнє світло, він пройшов через кілька історичних та культурних епох у житті України. До тому ввійшли поеми, що не друкувалися за життя поета, та автобіографічний роман "Третя Рота". 

Сосюра В. Мазепа. Поема. Лірика. – К.: Дніпро, 2001. – 222 с.

Поема В. Сосюри «Мазепа» – один із кращих творів, де змальовано трагічний образ борця за незалежну Україну, гетьмана Івана Мазепи. Поет всупереч офіційній імперській історіографії показав гетьмана Мазепу не як зрадника, а як палкого патріота України, захисника її свободи й суверенності.

Сосюра В. Розтріляне безсмертя. - К.: Знання, 2010. - 336 с.

Вперше окремою книгою (без купюр і вилучень) видаються поеми В. Сосюри, переважна більшість з яких побачили світ вже після смерті поета. Книжка розрахована на школярів, учителів, усіх, хто цікавиться творчістю письменника.

Сосюра В. Такий я ніжний, такий тривожний... - К.: Веселка, 1989. - 286 с.                                        

Збiрка вiршiв та поем видатного українского поета В.М. Сосюри (1898-1965), лауреата Державної премiї СРСР та Державної премiї УРСР iм. Т. Шевченка. Дзвiнкоголосим солов'єм України, чарiвником слова називали сучасники поета, який у своїх творах оспiвав героїку громадянської та Великої Вiтчизняної воєн, любов до Батькiвщини, дружбу народiв, нев'януче кохання.

Усе для школи. Українська література. 10 клас: ілюстрації, завдання, тести. Вип.7. Володимир Сосюра. Павло Тичина. Максим Рильський. - К.: Артек, 2001.


Немає коментарів:

Дописати коментар