пʼятницю, 17 червня 2022 р.

Наркоманія - в перекладі "заціпеніння" й "манія".

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом.    

Наркоманія (в перекладі з грецького narke – заціпеніння, mania – потяг, пристрасть) – це стан систематичної або хронічної інтоксикації, яка викликана вживанням наркотичних речовин. Це важно виліковна хвороба, що розвивається при вживанні наркотичних препаратів. Головною її ознакою є залежність від будь-якої хімічної речовини, що викликає приємний психічний стан – ейфорію або змінене сприйняття реальності.   

Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю.

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим – на самоконтроль.   

Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

Багаторазове проколювання вен може спровокувати утворення тромбів і рубців. Тромб, що потрапляє у систему кровообігу, може стати причиною смерті. Крім того бактерії з нечистої голки із кров’ю циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, викликаючи бактеріальний ендокардит. Його характерні симптоми – жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, ознаками якого є сильний жар і конвульсії. У кожному з цих випадків можливі кома або смерть.

За оцінками ООН число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 мільйонів людей (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими. Щорічно в результаті вживання наркотиків гине близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Приблизно 5 % дорослого населення світу хоча б раз споживали наркотики.

Невтішною є статистика наркоманії і в Україні. Так, за даними МВС України кількість наркозалежних, що офіційно перебувають на обліку, перевищила 150 тисяч людей. Однак, на думку фахівців, у нашій державі їх понад 1 мільйон. Кожного року наркозалежні особи та особи, що перебувають у стані наркотичного сп’яніння, скоюють понад 10 тисяч злочинів, серед яких вбивства, розбійні напади, пограбування, крадіжки. Кожної доби від наркоманії помирають близько 20 осіб.

Першою стикається із впливом наркотиків і згодом перестає справлятися зі своєю роботою печінка. Токсини не переробляються і починають отруювати організм.

Дихальні шляхи страждають не тільки від розкурювання певних речовин. Наркотики, що вживаються іншими способами, пригнічують центр мозку, що відповідає за кашель. Тому наркоман не може захистити свої легені, звільняючи їх від сторонніх частинок кашлем. Це провокує розмноження шкідливих бактерій і виникнення інфекційних захворювань.

Також погіршується робота шлунково-кишкового тракту: регуляційні процеси пригнічуються, зменшується вироблення шлункового соку, порушується моторика. Наркотичні речовини знижують апетит, погіршують засвоюваність їжі, викликають запори і спазми. Проблеми зі шлунком ведуть до авітамінозу й отруєнь.

Наркотики синтетичного походження викликають гниття кісткових тканин і стають причиною розвитку остеомієліту, який руйнує кістки. Через підвищений вплив синтетичних наркотичних речосин на щелепи у наркоманів лице стає асиметричним. Також підвищується крихкість опорного апарату і зубів.   

Кожна доза наркотику викликає різке звуження судин – так організм намагається захистити мозок від інтоксикації. Але в цей момент обмежується надходження в мозкові тканини не лише отрути, а й кисню, інших необхідних корисних речовин. Підсумок – загибель нервових клітин і порушення процесів метаболізму.

Найчастіше до перших спроб вживання наркотичних речовин спонукає бажання спробувати щось нове, отримати новий досвід, часто під впливом так званих «друзів». Отож перш ніж отримати цей, м’яко кажучи, сумнівний досвід, варто замислитися, як він вплине на ваше подальше особисте життя та життя ваших близьких.

Ні - наркотикам! Обирай життя!   




Немає коментарів:

Дописати коментар