четвер, 13 січня 2022 р.

Святкове частування.

В Україні традиція відзначати Старий Новий рік пов'язана ще і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – день святого Василя. До того ж сучасний Новий рік припадає на Різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тому цей "Новий рік" відсвяткувати можна від душі.

Вечір напередодні Старого Нового року – Щедрий вечір або Василів день, як його ще називають – збігається з українським народним святом Маланки. Святкування його походить від давнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За яким - це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Міланки). В українській народній традиції обидва свята об'єдналися в Щедрий вечір, або свято Маланки.

Кутя – головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Звідси і назва вечора – Щедрий. Вважається, що щедрий та багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік.

До Старого Нового року бібліотека №13 провела святкове онлайн частування. Сьогодні ми в передзвонах щедрівок згадували історію свята, виконували святкові піснеспіви, готували щедру кутю за всіма українськими звичаями та традиціями. 



Немає коментарів:

Дописати коментар