середу, 27 жовтня 2021 р.

Бути медіаграмотним – стильно.

Цьогоріч святкування тижня медійної та інформаційної грамотності відбувається з 25 жовтня по 1 листопада. Воно об'єднує всі континенти – і країни Європи, і Америку, і Азію, і Австралію з Африкою. 

Уперше святкування глобального тижня медійної та інформаційної грамотності (МІГ) відбулося восени 2012 року. Його ініціювало ЮНЕСКО, а допомогли реалізувати Глобальний альянс в підтримку партнерства в сфері медійної та інформаційної грамотності, Альянс цивілізацій ООН та Міжнародна університетська мережа з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу. 

Згідно з задумкою, всесвітній тиждень МІГ має об'єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу. 

Медійна та інформаційна грамотність традиційно розглядаються окремо. Але стратегія ЮНЕСКО об'єднує ці дві сфери в сукупний набір компетенцій (знань і навичок), що необхідні для життя й роботи людини в XXI столітті. 

Серед компетенцій, увагу до яких намагається привернути глобальний тиждень МІГ, наступні: 

• навички, що необхідні для ефективного пошуку, критичного аналізу, використання та розміщення інформації та медійного контенту; 

• розуміння способів боротьби з пропагандою, мовою ненависті в Інтернеті та залякуванням у мережі; 

• знання прав людини в Інтернеті; 

• розуміння етичних проблем, пов'язаних із доступом до інформації та її використанням.

Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

До тижня медійної та інформаційної грамотності в рамках Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО бібліотека №13 провела день інформування "Бути медіаграмотним – стильно".


Кудрявцев С. Міжнародна інформація. - К.: Слово, 2005. - 400 с.

У навчальному посібнику викладаються концептуальні і методичні засади використання сучасних інформаційних і комунікаційних технологій для збору, аналізу і використання інформації в міжнародних інформаційних потоках, безперешкодного обміну думками, одержання і передачі інформації та ідей, минаючи інформаційні межі при наступаючій глобальній кооперації у 21-му столітті. Описуються принципи правового регулювання міжнародного інформаційного поля, сучасний стан розвитку міжнародних інформаційних організацій, формування інформаційного суспільства, проблеми забезпечення авторського права в контексті використання мережевих технологій, методи його захисту та питання правового регулювання в Інтернеті. Розглядаються проблеми інформатизації суспільства та міжнародні програми, що присвячені цим проблемам.

Мас-медіа у термінах і визначеннях. - К.: МАУП, 2005. - 224 с. 

У словникові-довідникові подано 800 термінів і визначень, розкривається зміст основних понять, що стосуються сфери функціонування мас-медій.

Мельник Т. Вузлики на пам'ять. - К.: Початкова школа, 2009. - 192 с.

Аналізуючи сучасний мовний стан ЗМІ, переважно - аудіовізуальних, зважаючи на специфіку видання, авторка звертає увагу колег на найбільш типові помилки, які, до речі, не тільки прозвучали в ефірі, а й зафіксовано на відповідних сайтах каналів.

Яцко Н. PR та маніпуляції. - К.: Вадим Карпенко, 2015. - 472 с.

Практичний словник включає визначення та пояснення базових термінів з комунікації, психології, логіки, політології, управління, маркетингу та реклами, а також різного роду маніпулятивних практик. Уважне знайомство зі словником допоможе читачеві зорієнтуватися в сучасних інформаційних потоках, зрозуміти їх витоки та призначення і відчути себе впевненіше з точки зору власного вибору у спілкуванні з зовнішнім світом.

Почепцов Г. Сучасні інформаційні війни. - К.: Києво-Могилянська академія, 2016. - 504 с.

Сьогодні, коли кожна людина, а особливо – телеглядач, стикається з проявами інформаційної війни, конче необхідно навчитися відрізняти правду від брехні, а ще як уберегти себе від чужих інформаційних впливів в умовах інформаційного конфлікту. У книжці Георгія Почепцова, відомого фахівця в галузі інформаційної війни, системно викладено історію виникнення і розвитку методології інформаційних воєн та розкрито різницю між американською, британською і російською моделями. Вперше вводиться поняття смислової війни, розглядається її роль в сучасному світі. 


Немає коментарів:

Дописати коментар