пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Відеопрезентація меморіального куточка "Час вибрав їх..."

Війна на сході України або війна на Донбасі — це збройний конфлікт, розпочатий російськими загонами, які вторглися у квітні 2014 року на територію українського Донбасу після захоплення Російською Федерацією Криму, серії проросійських виступів в Україні і проголошення «державних суверенітетів» ДНР та ЛНР. Конфлікт має характер міжнародного і став продовженням російської збройної агресії проти України. За географічним масштабом є локальним і охоплює частини Донецької і Луганської областей України.

Герої, військовики, захисники за покликом серця, воїни за силою духу відважно стали до оборони своєї Батьківщини.
По всій Україні люди низько вклоняються тим, хто досі стоїть на обороні рідної землі та гідно захищає її від ворога.
Вшановуючи мужність і героїзм оборонців незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави пропонуємо вашій увазі відеопрезентацію меморіального куточка "Час вибрав їх...".
Музичний супровід - пісня у виконанні лауреата фестивалю "Пісні, народжені в АТО" В'ячеслава Купрієнка "Нас чекають" (слова Т. Яровицина, музика В. Купрієнко).
Є. Положій. П'ять секунд, п' ять днів. Роман. - К. : Нора - Друк, 2016.-176с.
П’ять секунд, п’ять днів, п’ять років, вічність — такий часовий алгоритм нового роману Євгена Положія. Головний герой, який все життя — у Вільних профспілках, на обох Майданах — бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в “Іловайський котел”. Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації. Після піврічного лікування, восьми операцій, емоційно виснажений, він приймає рішення, що вже зробив свою справу і прийшов час відпочити.
Але коли старий товариш — народний герой, той, хто разом з ним пліч-о-пліч боровся за правду, тепер силою і страхом створює в рідному місті свою бізнес-імперію, стає очевидним: якщо не борешся зі злом, опиняєшся на темному боці. Тож боротьба триває...
Лойко С. Аеропорт. - К.: Брайт Стар Паблішинг, 2016.-376с.
Головна книга про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали.
Дія роману починається в Аеропорті й розгортається похвилинно протягом останніх п’яти днів понад 240-денної облоги. Хоча роман заснований на реальних фактах, усі персонажі – плід художнього вимислу, як і назва Аеропорту.
Маленький український гарнізон Аеропорту денно й нощно відбиває атаки супротивника, який значно переважає його у живій силі й техніці. Але тут, у цьому зруйнованому до підвалин Аеропорті, підступні й жорстокі вороги зіштовхуються з чимось неочікуваним і неймовірним. Із кіборгами. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їхню нелюдську живучість та впертість приречених. Кіборги, своєю чергою, ворогів прозвали орками.
Разом із кіборгами в Аеропорті перебуває американський фотограф, який через низку причин переживає цю необов’язкову війну як особисту драму. Його очима, наче в калейдоскопі, в перервах між боями в Аеропорті читач також побачить усю історію того, що об’єктивні історики назвуть не інакше як російсько-українською війною.
«Аеропорт» – це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.
Музика М. Савур-могила: Військові щоденники. - К. : ДОВЖЕНКО БУКС, 2019.-316с.
Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.
Положій Є. Іловайськ. - Харків: Фоліо, 2016.-380с.
"Іловайськ" - книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опиняється в кінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі", що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.
Автор почув історії близька сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше, просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних випадковими.
Орел І. Хроніка одного батальйону. - Харків: Фоліо, 2016.-178с.
Автор книги з перших днів збройного конфлікту захищав рідний Донбас у складі батальйону "Айдар". Правда про ці події досить суперечлива. Але суспільство має знати, що насправді відбувалось на Донбасі. Письменник без прикрас відтворює події 2014 року, без емоцій та власних оцінок відображує хронологію становлення батальйону "Айдар" та усіх суміжних подій. Війну не можна прикрашати. Вона така, як є...
Цаплієнко А. Книга змін. - Харків :"Клуб Сімейного Дозвілля", 2016.-256с.
Приголомшливі оповіді відомого військового тележурналіста. Репортера захопили кримські бойовики. Попереду бетонні стіни, голод, тортури.
Як він вирвався на волю?.. Що насправді відбувалося в Дебальцевому?
Погляд зсередини...
Добровольчі батальйони /Катерина Гладка... - Харків :Фоліо, 2017.-325с.
Книга розповідає історію добровольчих батальйонів, що врятували країну. Автори розказують про вояків, які добровільно пішли захищати Україну навесні 2014-го року.
Книга містить репортажі, спогади вояків, командирів, міністрів. Це була кропітка робота. Над нею працювали декілька авторів. І все для того, щоб майбутнє покоління знало і пам’ятало, хто боронив Батьківщину від російського агресора.
Дорожко Г. Філософія АТО: українські етюди: збірка оповідань. - К. :Саміт-книга, 2017.-200с.
Автор прожив на Донбасі понад п’ятдесят років. І навіть тепер, переїхавши до столиці, він часто навідується туди, хвилюючись за долю своїх земляків. Ця книга - його спроба на історіях простих людей розібратися, чому так сталося і що відбувається зараз. Але головне в його творах - це люди, його брати-українці, які на собі відчули трагедію цього часу.



Немає коментарів:

Дописати коментар