пʼятницю, 11 червня 2021 р.

Євген Коновалець. Життя в ім’я України.

                                     

Євген Коновалець - військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, комендант УВО, голова Проводу українських націоналістів (з 1927), перший голова ОУН (з 1929), один з ідеологів українського націоналізму. Брав активну участь у діяльності Української національно-демократичної партії, яка була найбільш впливовою на той час у Галичині. 

Його політичні переконання щодо України були такими: самостійництво, державництво й соборництво. У 1917 році очолював створену у Києві формацію Січових Стрільців. За його ініціативою та участю була заснована Українська стрілецька громада, що поклала початок Організації державного відродження України (ОДВУ) в США і Українського національного об’єднання (УНО) в Канаді, було сформовано військовий штаб та започатковано школи з підготовки військових кадрів.

Євген Коновалець — людина, яка створила найуспішніший український політичний проект минулого століття — Організацію українських націоналістів та Українську військову організацію. Він жив для України, боровся за її свободу та незалежність, страждав за неї, за неї й загинув у нерівному двобої з підступним ворогом.

До 130-річчя з дня народження Євгена Коновальця бібліотека №13 підготувала виставку-персоналію "Євген Коновалець. Життя в ім’я України".                   

                                       

Життя і смерть полковника Коновальця. - Львів: Червона калина, 1993. - 326 с.

У книжці читач знайде оповіді, листи, нотатки, уривки з щоденника та інші документальні матеріали про організатора УНО та ОУН Євгена Коновальця. Друга частина книжки присвячена дослідженню організації замаху на полковника. У ній надруковані нариси про агентів НКВС.

Капранови брати. Мальована історія Незалежності України. – К.: Гамазин, 2013. – 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991р. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.                                                              Тема "Євген Коновалець" розкрита на 62 с. 

Шаповал Ю. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – К.: Парламентське видавництво, 2019. – 400 с.

Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра - це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги.                                                            Тема "Євген Коновалець" розкрита на 183 с.

Енциклопедія історії України. - К.: "Наукова думка", 2008. - 568 с.

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки.                                                                      Тема "Євген Коновалець" розкрита на 29 с.

Українська революція 1917 - 1921 рр. в ілюстраціях. - К.: Парламентське видавництво, 2019. - 200 с. 

У виданні зібрано ілюстрації, які відтворюють розвиток і події Української революції 1917–1921 років, історію УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки. До кожної фотографії подано тексти з тогочасної преси, документів, спогадів. Пропонована книга є гарним путівником по історії державотворення і боротьби за самостійну, соборну, демократичну державу українського народу.        Тема "Євген Коновалець" розкрита на 78 с.

Шкільник М. Україна у боротьбі за державність в 1917 - 1921 рр. - К.: Кліо, 2016. - 512 с.

Спогади і роздуми М. Шильника відтворюють доленосні для України події революції 1917-1921 рр., час визвольних змагань, героїчних спроб визволення з-під російського імперського ярма, відновлення української державності. Книга насичена цікавим фактичним матеріалом, часто унікальним, закарбованим лише в пам'яті автора. Він, урядовець тогочасних українських міністерств, подає своє бачення революційних подій, аналізує їх та намагається знайти причини поразок визвольних змагань. Книга адресована науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією України. 


Немає коментарів:

Дописати коментар