пʼятницю, 26 березня 2021 р.

Книжкові новинки до Міжнародного дня театру.

                      

До Міжнародного дня театру бібліотека №13 презентує книги про театр з нових надходжень.

Вишня О. Театр - це велике знаряддя. - К.: Саміт-книга, 2020. - 448 с.

Остап Вишня був великим любителем театрального мистецтва і не тільки як глядач, але й проявив себе як професійний театрознавець і драматург; автор близько 20 творчих портретів відомих українських акторів і режисерів. Він написав популярні свого часу музичний гротеск "Вій", створений за мотивами творів М.Гоголя і М.Кропивницького, а також музичну комедію "Запорожець за Дунаєм", яка через героїв класичної опери С.Гулака-Артемовського в гумористичних сценах відтворює життя української еміграції 1920-х років. Статті О.Вишні про українські театри і рецензії на деякі вистави, починаючи з 1919 року, фейлетони, усмішки, уривки із табірного щоденника та записи післявоєнного періоду розкривають ще одну грань видатного письменника-гумориста, який своїм талантом прислужився до загального розвитку української культури і театральної зокрема.

Поки перо рука тримає...:збірка п'єс. - К.: Саміт-книга, 2020. - 272 с.

Збірник творів упорядкований відомим театральним діячем, драматургом Василем Неволовим. Який є визнаним майстром драми та автором більше десяти оригінальних п'єс і двадцяти п'яти перекладів п'єс із різних мов. У збірнику майстерно змальовано непросте, а водночас надзвичайно важливе для сучасності історичне тло долі нашого народу. Пізнавальне читання, а відтак і надзвичайно цікаві для постановки драматичні твори, в яких простежуються найскладніші етапи становлення ідентичності рідної країни.

Брюховецька Л. Талант і гра. Українські актори театру і кіно. - К.: Саміт-книга, 2020. - 400 с.

До книги увійшли творчі портрети 28-ми українських акторів театру і кіно, в окремих випадках доповнені бесідами з ними, які з'явились як результат спілкування в різні часи й нині стали важливими документами. Переважна більшість персоналій мають значний творчий набуток і автори ставили за мету проаналізувати їхні найзначніші ролі, індивідуальний стиль, а також надали можливість висловитись самим акторам із вкрапленнями оцінок окремих ролей критиками. Автори запропонували панорамну візію яскравого явища, яке можна назвати українською авторською школою, та стереоскопічний характер її подачі.


Немає коментарів:

Дописати коментар