пʼятницю, 26 березня 2021 р.

Джесс П. Шаткін «Народжені бути вільними. Чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек»

Голосно про головне!

Підлітковий вік – страшне словосполучення для батьків, які пережили цей непростий період зі своїми дітьми чи тільки чекають на нього. Неконтрольована поведінка, конфліктність, загравання з небезпекою, вдавана байдужість – неповний перелік викликів, з якими татусям і матусям доведеться жити, але в жодному разі не боротися.

Чому? Бо у всього є свої причини. Розібратися у них, а також у специфіці психологічного та фізіологічного розвитку підлітків, тонкощах спілкування з ними у період статевого дозрівання, допоможе книжка «Народжені бути вільними. Чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек» Джесса П. Шаткіна – визнаного американського спеціаліста, кандидата наук, фахівця у галузі громадського здоров'я, заступника директора з питань освіти в Центрі дослідження дитинства Гассенфелдської дитячої лікарні медичного центру Нью-Йоркського університету «Ланґон», викладача дитячої та підліткової психіатрії та педіатрії на медичному факультеті Нью-Йоркського університету.

«Кожен четвертий підліток упродовж останніх тридцяти днів вживав заборонений наркотик, а кожен п'ятий напивався упродовж останніх чотирнадцяти днів… Більше половини всіх дітей зазнає емоційної травми, що підвищує ймовірність ризикованої поведінки зловживання психоактивними речовинами, куріння, хвороб, що передаються статевим шляхом, та ожиріння. Якщо підсумувати, у майже половини підлітків розвиваються психічні порушення, а кожний п'ятий має важкий емоційний розлад»,- пише автор. Розв'язання цих проблем є важливим як для родин, так і для суспільства в цілому.

У своїй книзі Джесс П. Шаткін, послуговуючись науковими дослідженнями й досвідом власної практики, дає розуміння того, як ті, що вже не діти, але ще й не дорослі, приймають рішення, чому наважуються на ризик.

Ґрунтовна, написана з любов'ю та розумінням, книга Шаткіна покликана привернути увагу батьків, шкільних вчителів до проблем, які можуть виникнути через їхнє легковажне ставлення до тонкощів психологічного розвитку підлітків.


Немає коментарів:

Дописати коментар