пʼятницю, 5 березня 2021 р.

"Слава Шевченка – слава України".

Тарас Григорович Шевченко — український поет, письменник, драматург, прозаїк, художник, громадський та політичний діяч, Національний герой і символ України.

Великий митець у своїй творчості відобразив саме ті думки й настрої, які були важливими в житті українців того часу. Його надбання знайшли відгук у серцях людей. У другій половині XIX — на початку XX століття чи не єдиною книжкою в більшості сільських хат України був «Кобзар», вірші з нього вивчали напам'ять, за ним училися читати.

Актуальність Шевченка не в тому, що він порушив великі й вічні питання або дав нам відповідь на них. Кожне покоління має самостійно шукати вихід із проблем, поставлених часом. Сьогодні ми повертаємось обличчям до загальнолюдських цінностей, а отже, й до Шевченка. Він приходить у наш день. А ми повинні йти в його час. Лише так між нами глибшатиме взаєморозуміння.

До дня народження Тараса Шевченка бібліотека №13 підготувала виставку-портрет "Слава Шевченка – слава України".                            


Ушкалов Л. Т.Шевченко. - Харків: Фоліо, 2009. - 128 с.

Коли ми говоримо "Тарас Шевченко", то передусім уявляємо собі сивоусу людину з сумним, важким поглядом. Так, це знайомий нам з дитинства великий Кобзар. Він народився кріпаком, був круглим сиротою і тільки у 24 роки став вільною людиною. Ці факти відомі всім. Але не всі знають, що молодий Шевченко входив до санкт-петербурзького мистецького бомонду, відвідував оперу, був бажаним гостем у багатьох кращих домах, любив жінок, навіть думав оженитися. Саме такий - маловідомий - Тарас постає зі сторінок цієї книжки. Автор показує не просто геніального поета, а передусім людину, яка любила життя у всіх його проявах, яка страждала від несправедливості, яка так хотіла щастя і яка, зрештою, була такою нещасливою...

Шевченко Т. Художник - К.: Мистецтво, 2014. - 384 с.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у виданні подано автобіографічну повість видатного українського поета і художника Тараса Шевченка (1814-1861). Цей літературний твір, розповідає про формування духовного світу, естетичних поглядів і переконань митця у період його життя й навчання у Петербурзі 30-40-х років ХІХ ст. 
Розраховано на широке коло поціновувачів української літератури та мистецтва. 

Шевченко Т. Кобзар. - К.: Веселка, 1998. - 486 с.

Вічна Книга буття українського народу — «Кобзар» — має багату й цікаву історію ілюстрування. Це подарункове видання якнайповніше репрезентує Шевченкіану Василя Касіяна (1896-1976), одного з найвидатніших наших графіків, чия подвижницька праця від ранньої юності до останнього подиху була освітлена любов'ю до Шевченка.

Тарас Шевченко та дворянські родини. - К.: Фенікс, 2018. - 448 с. 

Книга є збіркою нарисів про дворянські родини - нащадків козацької старшини ХVII-ХVІІI ст., сучасників Тараса Шевченка. Це ті особистості, спілкування, взаємини з якими спонукали митця до створення значної частини його поетичних та малярських творів. 18 нарисів в історичному зрізі, що іноді ведуть до сьогодення, не тільки змінюють наше уявлення про митця, а й відкривають нам спадковість і водночас відмінність поколінь, які вважали себе елітою та були творцями, зокрема, й українського культурного і політичного простору.

Зайцев П. Життя Т.Шевченка. - К.: Обереги, 2004. - 480 с.

До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка подаємо монографічне дослідження видатного шевченкознавця, уродженця міста Суми,  Павла Зайцева, яке, будучи виданим у 1939 році, своєчасно не дійшло до свого основного читача. Внаслідок драматичного перебігу історичних подій в Україні ця, єдина у своєму роді, правдива біографія Тараса Шевченка була неприйнятною для цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації. Книга розкриває і утверджує перед читачем новий, нетрадиційний образ Шевченка й водночас повертає із забуття добре ім’я автора монографії.

Шевченкова Криниця: збірник - К.: Криниця, 2003. - 288 с.

Це збірник найвідоміших, особливо яскравих і змістовних висловів (афоризмів) і ширших уривків із поетичних творів Тараса Шевченка та його прозової спадщини: повістей, драматичних творів, листів, щоденника тощо.

Шевченко Т. Кобзар - К.: МАУП, 2005. - 472 с.

До скороченого видання ''Кобзаря'' включено ліричні поезії та поеми, що стали класичними у творчій спадщині геніального українського поета Т. Г. Шеченка.

Вічний як народ. - К.: Либідь, 1998. - 272 с.

Тема України, доля народу, біблійні мотиви — ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника Т. Г. Шевченка висвітлюються в книзі. Сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т. Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо. Для студентів вищих навчальних закладів, учителів та учнів середніх шкіл, ліцеїв і гімназій, усіх шанувальників великого Кобзаря.


Немає коментарів:

Дописати коментар