середу, 17 березня 2021 р.

Математичний всесвіт

                      

2020-2021 навчальний рік оголошено Роком математики в Україні, який допоможе привернути увагу всього суспільства до розвитку математичної грамотності не лише у школярів, а у всіх громадян. 

Рік математичної освіти передбачає заходи, покликані забезпечити рівний доступ учнів до вивчення математики і застосування сучасних технологій навчання математики, удосконалити ресурсне забезпечення освітнього процесу, підвищити мотивацію школярів до вивчення математики та її застосування в житті, популяризувати математичну освіту.

У наш час математичне мислення знайшло застосування у різноманітних сферах людської діяльності – від медицини й IT до філології. Останнім часом запити суспільного виробництва стимулюють створення нових математичних теорій: теорії автоматів, теорії ігор, теорії оптимального управління і т.д. Математика є не тільки засобом розв’язання прикладних задач, універсальною мовою науки, але й елементом загальної культури. Тому математичну освіту слід розглядати як важливу складову в системі підготовки сучасного фахівця.

Завдяки математиці ми маємо всі доступні нам сьогодні технології, будуємо міста, освоюємо космос і розвиваємо культуру. 

До Року математичної освіти в Україні бібліотека №13 підготувала тематично інформаційну виставку "Математичний всесвіт". 

Афанасьєва О. Математика. - К.: Вища школа, 2002. - 447 с. 

Навчальний посібник з математики, орієнтований на майбутніх спеціалістів промисловості, будівництва, зв'язку і транспорту. Для студентів, вчителів, учнів ліцеїв, коледжів, гімназій та старших класів загальноосвітніх шкіл.

Перельман Я. Жива математика. - Тернопіль: Богдан, 2019. - 240 с.

Книга «Жива математика» всесвітньо відомого популяризатора науки Я.І. Перельмана написана однією з останніх у його серії книг, присвячених захоплюючій науці. Однак після цього вона розглядалася автором як своєрідний вступ до цих книг. Складаючись з великої кількості різнорідних головоломок, цікавих оповідок та практичних порад, що мають математичну основу, книга відкриває завісу до деяких універсальних методів міркувань, характерних для математики як науки. Книга розрахована на усіх, хто полюбляє інтелектуальні розваги у години дозвілля. Особливо буде корисною для учнів, які дбають про розвиток своєї математичної кмітливості та розширення запасу математичних знань.

Строгац С. Екскурсія математикою. - К.: Наш формат, 2019. - 256 с.

Математика — це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди поглянути. Як розгледіти синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кидки в баскетболі пояснюють основи лічби? У цій книжці автор проведе математичну екскурсію: від рівня садочка до університетського, даючи можливість будь-кому розібратися в цьому предметі й полюбити його. Книжка для найширшого кола читачів, всіх, хто любить математику або навпаки не розуміє її, для батьків, викладачів.

Затула Н. Математика. - К.: Кондор, 2006. - 560 с.

Навчальний посібник написаний відповідно до чинної програми дисципліни “Математика” для студентів педагогічних ВНЗ факультетів підготовки вчителів початкової школи. У ньому викладено елементи теорії множин і математичної логіки, різні підходи до побудови множини цілих невід’ємних чисел, розширення поняття числа та застосування теорії множин і математичної логіки до означення понять шкільного курсу математики. Посібник буде також корисним для студентів фізико – математичних факультетів педагогічних вищих навчальних закладів, учителів початкових класів та вчителів математики загальноосвітньої школи.

Дюженкова Л. Вища математика. - К.: Академія, 2002. - 624 с.

Посібник охоплює всі основні розділи курсу вищої математики: елементи математичного аналізу, лінійної алгебри, аналітичної геометрії, теорії ймовірностей і математичної статистики. Кожен параграф містить стисло викладений теоретичний матеріал, проілюстрований багатьма прикладами, малюнками, зразками розв'язування типових вправ. Адресований студентам економічних, індустріально-педагогічних, природничо-географічних, аграрних та інших спеціальностей вищих навчальних закладів.

Бугір М. Математика для економістів. - К.: Академія, 2003. - 520 с.

Посібник охоплює систематизований курс математики для економістів: основні математичні поняття і економіко-математичні моделі, застосування векторів, матриць та визначників, систем лінійних алгебричних рівнянь. Розглянуто елементи аналітичної геометрії, функції змінних, похідні функції, інтегральне числення, ряди, диференціальні та різницеві рівняння, методи розв’язування оптимізаційних, транспортних задач і задач лінійної оптимізації, цілочислового нелінійного та динамічного програмування. Теоретичний матеріал проілюстрований прикладами, малюнками, зразками розв’язування типових задач. Кожний параграф містить задачі для самостійної роботи, вправи для перевірки засвоєння матеріалу.


Немає коментарів:

Дописати коментар