суботу, 13 лютого 2021 р.

Афганістан. Чужа війна.

                           

15 лютого 2021 року в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цього дня минає 32 роки з дня виведення військ з Афганістану. Війна тривала понад 9 років. У ній брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, з них майже 13 тисяч – кияни. Афганська кампанія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив друзів, синів чи батьків. Щорічна річниця виведення військ з Афганістану – важлива подія в житті усіх, хто був причетний до цього.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року. Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках. Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані. 

Рішення ввести війська до Афганістану ухвалено 12 грудня 1979 року на засіданні Політбюро ЦК КПРС і оформлено секретною ухвалою ЦК КПРС. Офіційна мета введення була — запобігти загрозі іноземного військового втручання. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 3340 днів.

 За уточненими даними, всього у війні Радянська Армія втратила 14 427 чоловік, КДБ — 576 чоловік, МВС — 28 чоловік, які є  загиблими і зниклими безвісти. Поранення і контузії отримали більше 53 тисяч чоловік.    Афганську війну пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули, 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. 

Тому у день, коли згадуємо всіх учасників та жертв воєнних дій на територіях інших держав, варто задуматися над цінністю життя та віддати шану усім тим, хто ціною свого майбутнього заплатив за мир, адже учасниками яких були наші діди, батьки, земляки. І тому для них і для нас Афганістан – страшна пам’ять страшної війни.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав бібліотека №13 провела день інформування "Афганістан. Чужа війна" та підготувала тематичну полицю.    



Немає коментарів:

Дописати коментар