вівторок, 8 грудня 2020 р.

Права людини як броня

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини. Цього дня 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші.

У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо.

Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

До Дня прав людини бібліотека №13 підготувала відеовиставку - довідник "Права людини як броня".                       


Котюк В. Теорія права - К.: Вентура, 1996. - 208 с.

В книзі розкривається соціальна цінність теорії права, основні концепції права, форми права, структура і види норм права, система права і законодавства, право і правовідносини, право і правосвідомість, правовий статус особи і права людини, законність і правопорядок, поняття і види правопорушень, а також питання реалізації і застосування правових норм.

Популярна юридична енциклопедія - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 528 с.

У книзі вміщено понад 1500 статей, в яких додаються визначення і тлумачення основних юридичних термінів і понять, що найчастіше вживаються у нормативно-правових актах, навчальній та науковій літературі. Подана тут термінологія використовується в Конституції України, кодексах та інших законодавчих актах, що визначають основні засади життєдіяльності держави та соціальних правових ролей українських громадян. Значну частину словникового масиву становлять терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми  роками, у процесі входження України в нові суспільно-економічні відносини, пов'язані з ринковими перетвореннями. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами.  

Юридична енциклопедія / ред. Ю. С. Шемшученко. - К.: Вид-во «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана.  - 2001. - 790 с.

Юридична енциклопедія — перша в Україні багатотомна систематизована наукова робота про державу і право. Спільна робота Інституту держави і права ім. Корецького, Національної академії наук України та видавництва Українська енциклопедія. Складається з шести томів. Загальна кількість статей — 10006. Розрахована на широке коло читачів.

Правознавство. Навчальний посібник - К.: Знання, 2006. - 350 с.

Навчальний посібник спрямований на формування системи знань з теорії держави і права та його провідних галузей, правового регулювання економіки, юридичного забезпечення підприємницької та господарської діяльності.

Забарний Г. Основи держави і права - К.: Паливода А.В., 2001. - 240 с.

У посібнику висвітлюються питання які передбачені програмою з основ держави і права. Стисло дана характеристика окремих галузей публічного та приватного права, законів та нормативних актів.

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 11.04.2018. – К.: Паливода А. В., 2018. - 76 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар