четвер, 12 листопада 2020 р.

Планета толерантності: мистецтво жити гідно

Міжнародний день толерантності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

Декларація принципів терпимості звертається до держав, які мають гарантувати створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. У статті №2 Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей.

До Міжнародного дня толерантності бібліотека №13 підготувала відеоінформ-реліз "Планета толерантності: мистецтво жити гідно".     


Тофтул М. Етика: підручник - К.: Академія, 2005. - 416 с.

Кожна людина в ситуації морального вибору послуговується певною системою теоретичних уявлень, звичаєвих норм, оцінних суджень про добро, справедливість, совість, честь, гідність тощо. Їх формування і функціонування досліджує етика як філософська наука і теоретична модель моралі. Знання її допомагають об’єктивно сприймати різноманітні перипетії міжособистісних стосунків, знаходити опору для оптимальної поведінки в складних життєвих і ділових ситуаціях. Здобувають їх у процесі виховання і самовиховання, аналізу буттєвих реалій, вчитування у спеціальні тексти. У цій справі прислужиться пропонований підручник, який розкриває процеси зародження, розвитку етики, її теоретичні основи, а також особливості моральних відносин у різних сферах людської практики. Вдумлива робота над ним допоможе стати морально сильнішим і долати непрості життєві виклики. Адресований студентам вищих навчальних закладів. Буде корисний всім, хто цікавиться проблематикою моральності людських стосунків.

Бугай Н. Український етикет: посібник для школярів та студентів - К.: Бібліотека українця, 2000. - 263 с.

Посібник "Український етикет" розрахований на широке коло читачів - дітей, студентів, учнів шкіл, працівників культури, а також усіх, хто хоче дізнатись про правила поведінки людей різних вікових категорій.

Шеломенцев В. Етикет і сучасна культура спілкування. - Навчальний посібник - К.: Лібра, 2003.- 416 c.

У посібнику простежується виникнення і сутність етикету в кра­їнах Європи та Азії взагалі й християнського етикету зокрема. Вели­ку увагу приділено етикету сімейних взаємин, формуванню культури у дітей у сім'ї та школі, етикету ділових (службових) взаємин, нор­мам та правилам поведінки за різних етикетних ситуацій.

Книжка розрахована на широке коло читачів, які цікавляться та­ємницею духовного комфорту. Вона адресована викладачам вузів, аспірантам, учителям, студентам, учням шкіл, коледжів, ліцеїв, тех­нікумів, слухачам курсів, що спеціалізуються у сфері бізнесу й рин­кової економіки, а також тим, хто планує займатися підприємниць­кою діяльністю.

Сайтарли І. Культура міжособистісних стосунків - К.: Академвидав, 2007. - 240 с. 

У посібнику розкрито сутність, складові міжособистісних стосунків, історію їх розвитку від давніх цивілізацій до сьогодення, психологічні засади та особливості вербального і невербального, формально-рольового і світського спілкування, стилі комунікативної поведінки, специфіку службового етикету, морально-етичні засади бізнес-стосунків, складові культури ділового спілкування і бізнес-етикету. Розглянуто національно-регіональні моделі ділового спілкування. Для студентів вищих навчальних закладів. Прислужиться всім, хто не байдужий до того, як його сприймають у діловому середовищі і різноманітних світських ситуаціях, прагне досягти ділового успіху завдяки власній комунікативній елегантності.

Психологічна енциклопедія. - К.: Академвидав, 2006. - 424 с.

В енциклопедії у термінах і поняттях відображено сучасний рівень розвитку психологічної науки, охоплено основну інформацію з різноманітних її галузей, відомості про багатьох видатних учених-психологів. Розрахована на психологів-науковців, практичних психологів, спеціалістів соціальної роботи і педагогів, викладачів, аспірантів, магістрів і студентів вищих навчальних закладів, а також на широке коло читачів, які цікавляться різними питаннями психології. Книжка приверне увагу і поціновувачів довідково-енциклопедичних видань, які усвідомлюють неабияке їх значення в епоху словників. Енциклопедія містить 2185 статей.

Тема "Толерантність" розкрита на 363 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар