четвер, 16 квітня 2020 р.

Ікона Божої Матері «Нев'янучий Цвіт»


    16 квітня православні християни моляться перед образом Пресвятої Богородиці "Нев'янучий цвіт". Ікона Божої Матері «Нев'янучий Цвіт» є одним із шанованих образів Богоматері. Його створення відносять до XVII століття на святій горі Афон, за іншими ж джерелами, місцем створення є Константинополь. 
    Літературною основою образу є тексти візантійських акафістів, в яких Діва Марія, як і Христос, порівнюється з нев'янучими квітами. Художній елемент сформувався під впливом західної традиції іконографії. Ікони «Богоматір Нев'янучий Цвіт» надзвичайно різноманітні, що характерно для іконографії пізнього походження. 
    При цьому в них є одна обов'язкова деталь - квіти, які поміщені у вазонах або сплетені в гірлянди, прикрашають розквітлі жезли або виконують функцію постаменту, на якому зображені маленький Ісус Христос і Богоматір. Це єдина ікона, на якій Матушка Заступниця тримає квіти. В даному випадку це лілія. Іноді квіти рожеві, але в основному це білі лілії – символ непорочності та духовної чистоти.
    У народі існує повір'я, що дана ікона Пресвятої Богородиці допомагає дівчатам і жінкам зберігати красу й молодість. Так само Богородиця Нев'янучий Цвіт допомагає в правильному виборі чоловіка або дружини. Чиста й полум'яна молитва перед цією іконою допомагає в розв'язанні складних сімейних проблем.



    Ось одна з хороших молитов Богородиці: «Матінко милостива, Заступниця наша, пошли мені і всім моїм близьким здоров’я, щоб світло Боже не переставало литися на нас. Борони нас від проблем нерозв’язних, від людей недобрих і від негоди руйнівної. Не розлучи нас, не покинь нас на самоті. Освіти життя наше світлом добра і любові своєї, Матінко наша. Нехай наше життя цвіте, як колір нев’янучий, і буде душа наша безсмepтна на віки віків. Амінь».


Немає коментарів:

Дописати коментар