середу, 8 квітня 2020 р.

Як живете, ромале?

#бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному #бібліотека_і_карантин #бібліотека_роми 

    "Як живете, ромале?" - віртуальний урок-знайомство в бібліотеці 13. 8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. Це свято, започатковане 1971 року, має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу. Міжнародний день ромів встановлений 49 років тому, на І Всесвітньому конгресі союзу ромів (International Rom Committee, IRC), що відбувався в Лондоні 8-12 квітня 1971 року.
    На тому ж таки з’їзді був затверджений і національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».
    У 1972 році IRC став членом Ради Європи, а згодом був реорганізований у Міжнародний союз ромів (International Romani Union, IRU), що складався з конгресу, парламенту, президії та верховного суду честі. У 1986 році він був зареєстрований як неурядова організація в ЮНІСЕФ. 1995 року був створений Комітет експертів Ради Європи з питань ромів і кочівників (з 2011 року – Спеціальний комітет експертів ради Європи з питань ромів, CAHROM).
    На сьогодні в світі мешкає близько 18 мільйонів циган. Із них понад 10 мільйонів – на території ЄС. Цигани (самоназва - роми, що означає «людина»), переважно кочовий народ (частково осілий), що має праіндійське коріння, мешкає в Європі (головне скупчення в Румунії, Словаччині, Угорщині), в Західній Африці, Південній і Північній Америці, Австралії. Цигани послуговуються циганською мовою, яка є однією з індійських (індоарійських) мов.
    Достеменної дати циганської міграції в Європу не існує. Науковці схиляються до думки, що це було приблизно Х–ХІІІ століття – саме тоді на території Європи (переважно на її південних землях) почали з’являтися роми. Впродовж декількох століть європейці помилково вважали циган єгиптянами. І по сьогодні так їх називають англійці (англійське gypsies це спотворене від слова egyptians), іспанці (gitanos, що теж походить від egiptanos – «єгиптяни»), а угорці називають циган cigany або ж pharao-nepek (фараонове плем’я).
    Ромська нація подарувала світові чимало знаменитостей і талантів. Серед них, приміром, Чарлі Чаплін. Кармен Амайя, Ерік Кантона, Елвіс Преслі, Джанго Рейнхардт, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Софія Ковалевська, Боб Хоскінс, Йоганн Тролльман, Тайсон Ф'юрі та інші. Великий Чарлі Чаплін у своїй автобіографії сам вказав, що його бабуся була наполовину ромкою. Українці теж досить добре знають циган, адже на території нашої країни вони з’явилися приблизно з ХV століття. Згідно з офіційними даними, в Україні мешкає майже 48 тисяч циган. Називаються і неофіційні цифри – понад 100 тисяч. Найбільше їх на Закарпатті – до 20 тисяч (до речі, це єдина область, де роми проживають компактно) та в Одеській області. 
    За будь-якої влади цигани зазнавали утисків і дискримінації. Їх змушували залишати кордони тієї чи іншої держави, видавали закони про примусове оселення, або й взагалі знищували. Під час Другої світової війни нацистами було вбито понад мільйон ромів (щороку 2 серпня відзначається Міжнародний день Голокосту ромів). 
    В Україні роми стикаються з низкою соціально-економічних проблем: низький рівень освіченості, високий рівень безробіття (понад 54% ромів не мають роботи), низький рівень пенсійного забезпечення (лише 3,5% ромів отримують пенсії). У нашій державі питаннями захисту прав ромів опікується Ромська програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження» (заснований 1990 року). Мета ініціативи – підтримати зусилля НУО й активістів, спрямовані на залучення представників ромського народу до соціальних процесів і протидію дискримінації ромів. 
    У бібліотеці 13 тематиці ромів останнім часом було приурочено багато заходів. Це і зустріч з заступником Голови Ради національних меншин (ромів) П. Григоріченком, перегляд художніх фільмів "Табір іде в небо", "Заяць над прірвою "," Циганка Аза ", дні народження в клубах бібліотеки на циганську тематику та пісні ромів у клубі пісні" Надія ".Ось вашій увазі пропонуємо цікаві фрагменти наших зустрічей.





Немає коментарів:

Дописати коментар