четвер, 13 червня 2019 р.

Зелена неділя у батьковій хаті, і повно рай-цвіту, і ласки з теплом


    У 2019 році святкування Трійці припадає на 16 червня – п'ятдесятий день після Великодня. Це свято є одним з 12 найважливіших християнських свят. День Святої Трійці також називають Зеленими святами, або П'ятдесятницею. Храми та власні оселі віруючі прикрашають зеленню та квітами. Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса. Таким чином це свято нагадує про святу Трійцю, три відомі прояви, лики (іпостасі) Всевишнього — у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.
    День Святої Трійці вважається дуже веселим і радісним святом. Дні перед Трійцею називаються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами. Святкування Трійці супроводжується різними обрядами і прикметами, багато з яких збереглися ще з дохристиянських часів.


   Народознавче свято "Зелена неділя у батьковій хаті, і повно рай-цвіту, і ласки з теплом" ми провели для діток ЗДО №398. Розповіли про історію виникнення свята, про обряди та звичаї під час святкування, презентували книги, з яких можна дізнатися про Святу Трійцю, водили танок, співали пісень, грали в ігри. Малеча розповідала, як святкують Зелені Свята в їх домівках. 















Бібліотечні джерела:
Дванадцять місяців - К.: Веселка, 2015р.
Капранови Веселих свят - К.: Гамазин, 2014р.
Мензатюк З. Наші церкви - К.: Соняшник, 2002р.
Моя Україна. Енциклопедія - Харків: Септіма, 2010р.
Українці: свята - Донецьк: Альфа - прес, 2004р.

Немає коментарів:

Дописати коментар