пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Українець на всі часи


   У ці дні виповнюється 180 років від дня народження великого українського письменника Івана Семеновича Нечуя-Левицького. Живе українське слово, сповнене енергії і філософської задуми, лунає завдяки таланту письменника з театральних підмостків, радіопередавачів, у шкільних класах, захоплює образами української минувшини. Автор визнаних шедеврами світової літератури творів "Микола Джеря", "Кайдашева сім'я", "Бурлачка", "Старосвітські батюшки та матушки" і багатьох інших. Перший з українських письменників, який використовував новаторські прийоми і методи у творчості.

   Нечуй-Левицький першим з українських письменників розширив жанрові межі національної літератури у глобальних масштабах. Його творчість представлена ​​новелами, повістями, п'єсами, романами, нарисами, есе, критичними, публіцистичними гострополемічними, а також етнографічними статтями та ін. Багато сучасних жанрів української літератури проходило етап становлення і розвитку саме у творчості Нечуя-Левицького.


   Багато героїв з творів Нечуя-Левицького символізують прояв українського національного характеру - письменник особливо підкреслював багатство внутрішнього світу, почуття власної гідності, самоповаги, властиві українцям.



   Повість Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я", як і в часи класика, одна з найбільш популярних в сучасній Україні. Вистави, поставлені за нею, незмінно збирають аншлаги, також успіх мав і однойменний фільм.  
   Наступні покоління літераторів вчилися у Нечуя-Левицького уважному спостереженню за життям, вмінню відтворювати живі людські характери, точно, правдиво відображати не лише характери, але і глибину психології особистості.
       У бібліотеці представлена виставка творчості  великого українського письменника, огляд якої цікавий як школярам так і широкому колу користувачів.

Бібліотечні джерела:
Непочаті рудники. Твори І. Нечуя-Левицького - К.: Грамота, 2003р.
Нечуй-Левицький І. Гетьман І. Виговський - Харків: Ранок, 2003р.
Нечуй-Левицький І. Запорожці - Харків: Фоліо, 2007р.
Нечуй-Левицький І. Кайдашева сім'я - Харків: Фоліо, 2007р.
Нечуй-Левицький І. Князь Єремія Вишневецький - К.: Знання, 2015р.
Нечуй-Левицький І. Над чорним морем - Харків: Фоліо, 2008р.
Нечуй-Левицький І. Повісті - К.: Дніпро, 2001р.
Нечуй-Левицький І. Хмари - Харків: Фоліо, 2008р.

Немає коментарів:

Дописати коментар