четвер, 15 листопада 2018 р.

Єдине незабруднене джерело планети


   16 листопада відзначається незвичайне, але дуже важливе для людства свято — Міжнародний день толерантності. Цього дня в 1995 році організація ЮНЕСКО затвердила офіційний текст «Декларації принципів толерантності», тому члени ООН вирішили заснувати таке свято. 


   Толерантна людина – це особистість, якій притаманні моральні, духовні цінності та якості. Заклик толерантності – твори добро!
    Як писав Олександр Довженко: «…людина повинна бути Людиною…». Цей вислів вказує, що ми маємо задуматися над своїм ставленням до інших, вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок, поглядів.


    Завітавши на гостину до маленьких користувачів ми провели пізнавальний урок-роздум на тему ''Єдине незабруднене джерело планети''.  На прикладі казок народів світу дітлахи дізнались про основи толерантної поведінки, як навчитися бути толерантними по відношенню до інших, а значить добрими, мудрими, відкритими, терпеливими, милосердними. Тематику толерантності ми з вихованцями дитячого садочка №398 розглядали в українських народних казках ''Рукавичка'', ''Котигорошко'', казках Х.К.Андерсена ''Гидке каченя'', ''Снігова королева'', Ш.Перро ''Кіт у чоботях'', ''Попелюшка'', повісті А.Ліндгрен ''Малий і Карлсон''.







Детально зупинилися на повісті-казці С.Лагерлефа ''Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми'', в якій під час подорожі Нільс набуває життєвого досвіду і змінюється. Так на початку твору він - вередлива і жорстока дитина. Зазнавши труднощів і отримавши уроки добра й справедливості від тварин, яких він зустрічає, Нільс стає добрішим, і його відносини змінюються, у нього з'являються друзі.





Серед героїнь дитячих казок, безумовно ми згадали терплячу особистість, яка вміє йти на компроміси - Дюймовочку з однойменної казки Х.К.Андерсена. Проживши у миші в нірці всю зиму, крихітна дівчинка терпіла сварки господині, допомагала і виручала мишку в біді.





 



   Отож, будьте толерантними! Спілкуйтеся культурно з оточуючими, допомагайте рідним та чужим, підтримуйте людей і в горі, і в радості, поважайте, шануйте і передавайте з покоління в покоління звичаї, традиції і навички нашого народу!

Немає коментарів:

Дописати коментар