вівторок, 3 липня 2018 р.

Дивовижний світ письменника


   Франц Кафка — один із найвизначніших німецькомовних письменників XX ст., більшу частину робіт якого було опубліковано посмертно. Його твори просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом, вони здатні пробуджувати в читачеві відповідні почуття тривоги, що є унікальним явищем у світовій літературі.


   Творча спадщина письменника включає в себе три незакінчених романи, кілька збірок новел і притч, афоризми, листи і щоденники. За життя опублікував лише кілька збірок і оповідань, які не притягали особливої ​​уваги до його творчості. Основна слава прийшла посмертно, коли всупереч заповіту, його душоприказник не став знищувати рукописи, а опублікував їх.


    Визначним твором автора є новела «Перевтілення» (1912) — оповідання, знаковий твір модерністської літератури. Франц Кафка у своїй новелі торкнувся проблеми самовідданості, трудоголізму, сімейних відносин. Показав що через матеріальні труднощі людина може і зовсім втратити гуманність. Тема «Перевтілення»  — гранична самотність особистості та трагічне знецінення людського життя.


   Творчість Франца Кафки вражала синтезом реального і фантастичного. Фантастика і реальність тісно взаємодіяли. Найнеймовірніше та найабсурдніше відбувалося у буденній обстановці. Вторгнення фантастичного у кафкіанський світ не супроводжувалося якимись романтичними казковими ефектами. Більше того, воно ні у кого не викликало подиву, сприймалося, як щось природне.


   Новаторство митця: ніхто із численних песимістів світової літератури не опустив людину до такого жалюгідного стану (перетворення у комаху), як це зробив Ф. Кафка.

Бібліотечні джерела:
Васильєв Є. Зарубіжна література - Тернопіль: Богдан, 2004р.
Всесвітня література №7-8/2011р.
Давиденко Г. Історія зарубіжної літератури - К.: Центр учбової літератури, 2011р.
Кафка Ф. Замок - Харків: Фоліо, 2006р.
Кафка Ф. Новела "Перевтілення" - Харків: Ранок, 2002р.
Кафка Ф. Процес - Харків: Фоліо, 2006р.
Кафка Ф. Розповіді - Харків: Фоліо, 1999р.
Кафка Ф. Твори - Харків: Фоліо, 1994р.

Немає коментарів:

Дописати коментар