вівторок, 1 жовтня 2024 р.

«Захисники і захисниці – ви слава наша і хвала»

1 жовтня українці відзначають одразу кілька важливих свят: День захисників і захисниць України, День українського козацтва та День створення Української повстанської армії (УПА). Це свято нагадує про героїзм наших предків і сучасних захисників, які віддають свої сили і життя за свободу та незалежність рідної землі.

День захисників і захисниць України

Це свято започатковане для вшанування всіх, хто боронив і боронить нашу країну від зовнішніх і внутрішніх ворогів. У цей день ми віддаємо шану героям, які віддали життя за незалежність України, а також тим, хто сьогодні стоїть на захисті нашого спокою та миру. У наш час це свято набуло особливого значення, адже тисячі військових, добровольців та волонтерів продовжують боротися за свободу нашої держави на сході України.

День українського козацтва

1 жовтня також відзначається День українського козацтва. Козаки стали символом незламності та вільного духу українського народу. Запорозька Січ була колискою військової сили, демократії та братерства, а козацтво стало основою для розвитку національної ідентичності. Вони відстоювали незалежність і захищали кордони України від зовнішніх загроз.

День створення УПА

Українська повстанська армія (УПА) — ще один важливий елемент нашої історії, яка боролася за незалежність України у ХХ столітті. Її створення припадає на 14 жовтня, і це свято нагадує нам про тисячі борців, які виступили проти окупаційних режимів та намагалися вибороти самостійність України. Їхній приклад став символом мужності та відданості ідеї свободи.

Щороку до цих визначних дат в Україні організовуються різноманітні заходи. Це урочисті церемонії покладання квітів до пам'ятників, військові паради, концерти, виставки, літературні вечори та зустрічі з ветеранами. Школи та університети проводять тематичні уроки, а в медіа з'являються програми про героїзм українських воїнів.

Ці дні спонукають кожного українця згадати про цінність свободи, незалежності та важливість єднання нації в боротьбі за мир і майбутнє нашої держави.

Бібліотека для дорослих №13 підготувала цікаву, пізнавальну та корисну літературну виставку «Захисники і захисниці – ви слава наша і хвала» до Дня захисника України, Дня українського козацтва, Дня створення УПА:

AVE. До 100-ліття Гетьману Павла Скоропадського / За загальною редакцією Лариси Івшиної. - Видання перше. К.: ТОВ «Українська прес-група», 2018 - 680 с.

Букет, Євген. Фастів козацький і гайдаиацький / Євген Букет. Бібліотека Історичного клубу «Холодний Яр». - Київ: Видавництво Марка Мельника (ФОП Мельник М. Ю.), 2021 - 504 с.

Ілюстрована енциклопедія історії України (від найдавнішого часу до кінця XVIII ст.) Авт. тексту О. Кучерук; Іл. та худож. оформ. Л. і С. Голембовськийх, С. Білостоцького. - К.: Спалах ЛТД, 1998. - 216 с.: іл. Тема розкрита на ст. 103-105.

Каляндрук Тарас. Дітям про козаків / Тарас Каляндрук. - Львів : Апріорі, 2016. - 88 с. : іл. - (Серія «Апріорі - дітям»). 

Українське козатцтво. Наукове-популярне видання. Х.: Видавництво «Балтія-Друк», 2015. - 200 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар