четвер, 20 червня 2024 р.

«Зелена неділя - земля у віночку»

Трійця, також відома як П’ятидесятниця, є одним з найважливіших християнських свят, що святкується на п’ятдесятий день після Великодня. Це свято відзначає зішестя Святого Духа на апостолів, яке вважається заснуванням християнської церкви. 

Згідно з Біблією, апостоли зібралися разом у день П’ятидесятниці, коли раптово з'явився шум, як від сильного вітру, і вони побачили язики полум’я, що зійшли на кожного з них. Після цього апостоли почали говорити різними мовами, що символізувало розповсюдження християнства серед різних народів. 

В Україні святкування Трійці має свої унікальні традиції. Цей день супроводжується прикрашанням будинків та храмів зеленими гілками, символом оновлення та життя. В народі також існує звичай святкування Зелених свят, пов'язаних із давніми язичницькими обрядами, спрямованими на вшанування природи та духовного світу.


Трійця є часом для молитов, богослужінь та роздумів про духовне життя. Це свято нагадує про силу Святого Духа, який надихає і об'єднує вірян, а також підкреслює важливість єдності та спільноти в християнській вірі.

До Дня свята Трійці, бібліотека для дорослих №13 підготувала цікаву, пізнавальну, народознавчу книжкову виставку:

Буйських Юлія. Жіночі образи української міфології / «Колись русалки по землі ходили...». Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2018. Тема зеленої неділі розкрита на сторінках 182 - 184, 188 - 190, 250 - 252. 

Веселих свят! / Брати Капранови - К. : Гамазин, 2014. - 104 с. : іл. Тема розкрита на сторінках 36 - 39.

Дванадцять місяців 2016 : настільна книга-календар : для мол. та серед. шк. віку / упоряд. І. Т. Бойко. - Київ : Веселка, 2015. - 199 с. : іл. Тема розкрита на сторінці 93. 

Лановик М. Б., Лановик З. Б. Українська усна народна творчість: Підручник. - 2-ге вид., стер. - К.: Знання-Прес, 2003. - 591 с. Тема розкрита на сторінках 155 -157. 

Олекса Воропай. Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис. - К.: "Велес", 2005. - 528 с. Тема розкрита на сторінках 345 - 345.

Немає коментарів:

Дописати коментар