пʼятницю, 12 квітня 2024 р.

Ювілейна планета

Ювілейні книги мають важливе значення для бібліотек, оскільки вони представляють собою не лише частину культурної спадщини, але й цінні інформаційні ресурси. Вони відображають значущі події, особистості та досягнення у різних сферах життя і можуть слугувати як джерело знань для досліджень, навчання та розвитку суспільства.

Ювілейні книги доповнюють книжковий фонд бібліотеки, роблячи його більш різноманітним та цікавим для читачів, підкреслюють важливість збереження та вивчення культурної спадщини.


Наталка Полтавка. Москаль-чарівник. - К.: Дніпро, 1987. - С. 27-292.

Понад два століття живуть в українській літературі твори веселого полтавського мудреця Івана Петровича Котляревського. Його поема «Енеїда», написана в традиціях бурлеску і травестії, відтворює яскраві картини життя українського суспільства другої половини
XVII ст., розповідає про звитяги українського козацтва.
Пʼєса «Наталка Полтавка» стала «праматірʼю українського театру». Ці твори пронизані любовʼю до свого народу, до рідної землі.
Новий, нетрадиційний погляд на «Енеїду», розгадку її таємниць пропонує в післямові до нашого видання знаний письменник і літературознавець Валерій Шевчук.

Дон Жуан: Поема / Пер. з англ. С. Є. Голованівського;
Передмова С. Д. Павличко; Ілюстрації Л. Д. Киркач;
Худож.-оформлювачі Б. П. Бублик, С. І. Правдюк. -
Харків: Фоліо, 2001. — 559 с. — (Б-ка світової літ.).

Поема «Дон Жуан» - останній великий твір Джорджа Гордона
Байрона (1788-1824), одна з вершин європейської літератури доби романтизму. У цьому видатному творі — всевладна двозначність, стихійна мінливість; іронію врівноважує громадянський пафос, фривольність — політична інвектива, а скепсис - романтична натхненність. У цій двоїстості криється дуалізм, який визначав особливість світоглядної парадигми часу і був притаманний поглядам та естетиці більшості романтиків.


Севільський цирульник: комедії: пер. з фр. /П. О. Бомарше - Харків: Факт, 2013. - 293 с.

Блискучий поет, талановитий бізнесмен, геніальний винахід-ник, вправний змовник, полумʼяний революціонер, палкий коха-нець, люблячий батько. Усе це - Пʼєр-Огюстен Карон де Бомар-ше (1732-17) - Французький драматург, прославлений автор
«Севільського цирульника» й «Одруження Фігаро».
Життя Бомарше, одного із самих блискучих комедіографів у світовій літературі, буяло дивними подіями, небезпечними приго - цями, комерційними аферами, запаморочливими злетами і падін-нями. Він був дуже талановитий, і талановитий в усьому. Бомар-ше дотепний і мудрий, його комедії іскряться бешкетництвом та водночас є глибокодумними.
Пройшли століття, але персонажі комедій Бомарше - роз-торопний і виверткий Фігаро, граф Альмавіва, Розіна і Сюзанна продовжують підкоряти публіку.

Комедії: Пер. з фр. / Передмова й примітки Н. П. Ор-лик; Худож.-іл. М. О. Кіндрась; Худож.-оформлювач Б. П. Бублик.— Харків: Фоліо, 2004. 493 с. (Б-ка світ. літ.).

Книга містить в собі найкращі твори геніального французького комедіографа XVII ст. Ж. Б. Мольєра.
Вийшовши з-під пера цього майстра, комедії стали не просто яскравим, іскрометним, прозоро-правдивим дзеркалом тогочасного французького життя, але є справді енциклопедією сміху та провідною зіркою в розвитку театральної комедії на всі часи.

Людина: Повісті, оповід.: Для ст. шк. віку / Упоряд., передм. і приміт. В. Ф. По-гребенника. - К.: Веселка, 2000. — 350 с.: іл.

Творчість Ольги Кобилянської (1863—1942) має не-перехідне значення. Повісті та оповідання однієї з перших емансипанток цікаві і як історичний документ, і як сповідь волелюбної душі.
Перша — програмова — повість «Людина» і значно пізніша поетична фантазія «В неділю рано зілля копа-ла...», вибірка оповідань репрезентують найхарактерніші жанрові й тематичні пошуки Ольги Кобилянської.

Немає коментарів:

Дописати коментар