пʼятницю, 12 квітня 2024 р.

«Зорі галактики»

 
12 квітня відзначається як важливий день в історії космонавтики. Це свято відзначається для вшанування першого польоту людини у космос. 

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк і творець орбітальної станції Михайло Яримович. Хто ще з українців зміг наблизити людство до пізнання космосу?

Сергій Корольов

Почнемо з першого польоту в космос, який відбувся 12 квітня 1961 року. Керував ним Сергій Корольов, який народився і прожив третину життя в Житомирі.

Завдяки Корольову в космосі побували перша тварина і перший екіпаж, а ще — відбувся перший радіозв’язок між двома пілотованими кораблями. Апогей ученого — 12 квітня 1961 року, коли вперше у світі був здійснений політ людини в космос. Перший вихід у відкритий космос теж відбувся завдяки Корольову, який у 1965 році здійснив космонавт Олексій Леонов.

Володимир Челомей

Володимир Челомей, під керівництвом якого було створено ракети-носії "Протон" і штучні супутники Землі  "Політ", "Космос-+1267", орбітальні станції "Салют-3" і "Салют-5", народився на українському Підляшші, а навчався в Полтаві та Києві.

Саме Володимиром Челомеєм була вперше висунута ідея і реалізоване створення транспортного орбітального корабля багаторазового використання.

Леонід Каденюк

Леонід Каденюк став першим і поки єдиним громадянином незалежної України, який відвідав космос. Він отримав диплом льотчика-інженера, а потім вирішив випробувати долю у відборі до загону радянських космонавтів. Після тривалих випробувань і тренувань його і ще вісім осіб вибрали серед 3 тис. охочих.
Михайло Яримович 

Українець Михайло Яримович приєднався до проекту з політу на Місяць у США у 60-х роках. Він став ключовою постаттю в створенні орбітальної станції та керував системами космічних кораблів "Аполлон". Згодом його високо оцінили влади США, нагородивши спеціальною грамотою за внесок у космічну діяльність. Це був важливий крок для майбутніх міжпланетних польотів. 

Ігор Богачевський

Благополучний результат польоту американських астронавтів на Місяць - заслуга і ще одного українця, уродженця Сокаля на Львівщині Ігоря Богачевського (1928), який вивів формулу, що дає розрахунки повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети.

Богдан Гнатюк

А уродженець Заліщиків на Тернопільщині Богдан Гнатюк (1915) дуже багато зробив для створення міжконтинентальних балістичних ракет "Трайдент" (в українському перекладі - Тризуб), що запускаються з підводних човнів.

Святкування Дня космонавтики включає різноманітні заходи, такі як урочисті церемонії, виставки, лекції про космос, а також нагородження видатних фахівців у сфері космічних досліджень. Цей день також нагадує нам про величезний прогрес, який був досягнутий в освоєнні космосу та про нескінченні можливості, які відкриваються перед людством у цьому напрямку.

Пропонуємо пройти цікаву вікторину «Зорі галактики», яку бібліотека підготувала до Всесвітнього дня авіації і космонавтики, Міжнародного дня польоту людини в космос, Дня працівників ракетно-космічної галузі України.

"Зорі галактики"

Немає коментарів: