вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Медіаграмотність – надійний інструмент захисту.

 

Глобальний тиждень медійної та інформаційної грамотності проходить в 2023 році з 24 по 31 жовтня. Він об'єднує всі континенти – і країни Європи, і Америку, і Азію, і Австралію з Африкою. 

Уперше святкування глобального тижня медійної та інформаційної грамотності (МІГ) відбулося восени 2012 року. Його ініціювало ЮНЕСКО, а допомогли реалізувати Глобальний альянс в підтримку партнерства в сфері медійної та інформаційної грамотності, Альянс цивілізацій ООН та Міжнародна університетська мережа з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу. 

Медіаграмотність - сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

Всесвітній тиждень МІГ має об'єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу. 

Медійна та інформаційна грамотність традиційно розглядаються окремо. Але стратегія ЮНЕСКО об'єднує ці дві сфери в сукупний набір компетенцій (знань і навичок), що необхідні для життя й роботи людини в XXI столітті. 

З метою акцентування уваги на питаннях медійної освіти, її покращення, а також вміння користуватися інформацією бібліотека №13 підготувала інформаційну полицю "Медіаграмотність – надійний інструмент захисту" до Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО.                        


Дибкова Л. Інформатика і комп’ютерна техніка. - К.: Академвидав, 2005. - 416 с. 

Інформаційні технології, що обумовлюють процеси в усіх сферах людської діяльності, потребують фахівців із високим рівнем інформаційної компетенції, на формування якої зорієнтований пропонований навчальний посібник. У ньому представлено апаратні та програмні засоби сучасних персональних комп’ютерів, принципи роботи в середовищі Windows XP, програму «Проводник», описано застосування прикладних програм Microsoft Office - Microsoft Word 2007, Microsoft Excel 2007, Microsoft Access 2007, розкрито основи програмування мовою Visual Basic 6.0, розроблення власних Web-сторінок на HTML. Ідеться також про ризики щодо безпеки інформації та методи її захисту, напрями розвитку новітніх інформаційних технологій.    

Лозікова Г. Комп’ютерні мережі. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 128 с. 

Розглянутог можливості мереж на прикладі глобальної мережі Internet. Відображено роль Internet-технологій у бізнесі. Розглянуто основи мереживої безпеки.    

Почепцов Г. Сучасні інформаційні війни. - К.: Києво-Могилянська академія, 2016. - 504 с.

Сьогодні, коли кожна людина, а особливо – телеглядач, стикається з проявами інформаційної війни, конче необхідно навчитися відрізняти правду від брехні, а ще як уберегти себе від чужих інформаційних впливів в умовах інформаційного конфлікту. У книжці Георгія Почепцова, відомого фахівця в галузі інформаційної війни, системно викладено історію виникнення і розвитку методології інформаційних воєн та розкрито різницю між американською, британською і російською моделями. Вперше вводиться поняття смислової війни, розглядається її роль в сучасному світі. 

Тарнавський Ю. Internet-технології. - К.: МАУП, 2004. - 120 с. 

У книзі розглядаються питання побудови та функціонування Internet, ідентифікації комп’ютерів у мережі, апаратні засоби розширення локальних мереж, функції та призначення сервірів. основні концепції побудови Internet. засоби ділового спілкування, питання безпеки та захисту інформації в Internet.   

Шмідт Е. Як працює Google. - К.: КМ-БУКС, 2018. - 304 с. 

Коли автори цього видання лише починали працювати у Google, вони були певні, що знають усе про успішний бізнес. Утім швидко переконалися, що помиляються: в епоху інтернету варто дотримуватися зовсім інших правил його ведення. Йдеться в першу чергу про сучасні погляди на корпоративну культуру, кращі стратегії пошуку і найму талановитих співробітників, про принципи спілкування і прийняття рішень, упровадження інновацій і досягнення революційних зрушень. Неабияке значення для бізнесу має відкритість корпоративних комунікацій і системи прийняття рішень. Книга розкриває секрети трансформування сучасного бізнесу, коли доступною стає будь-яка інформація, мобільні пристрої дають змогу спілкуватися незалежно від часу і місця перебування, а хмарні обчислення забезпечують доступ до необмежених ресурсів. Автори діляться прийомами залучення до компанії найнепередбачуваніших і разом з тим найбільш геніальних та ефективних службовців, так званих кмітливих креативників, а також доводять, що іноді досягти найамбітнішої цілі вкрай просто, оскільки вона приваблює найкращих спеціалістів і найбільше стимулює.       

Немає коментарів:

Дописати коментар