пʼятниця, 13 жовтня 2023 р.

Місцеве самоврядування і громада: діалог та співпраця.

Місцева демократія визначається, як передача влади державою місцевим або регіональним органам влади, які мають власні демократичні інститути, тобто регіон, округ, місто і т.д. Цей тип демократії притаманний західній Європі. 

Основою демократії є місцева влада. В наш час місцеві органи влади розглядаються як основні інститути прояву демократії, тобто установи, які розташовані ближче до громадян та управляють місцевими справами відповідно до принципу субсидіарності. Це дозволяє демократії відбуватися ефективніше, де участь місцевих громадян є простим способом в реалізації місцевої демократії за принципом більшості. Поширення демократії знизу догори місцевими органами влади, які беруть участь у процесі демократизації суспільства, кваліфікується як місцева демократія.

Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Органи місцевого самоврядування відповідають за шкільну і дошкільну освіту, охорону здоров’я первинного рівня (поліклініки, фапи), заклади культури, благоустрій – освітлення вулиць, стан доріг, прибирання, громадський порядок і багато інших, важливих повсякденних питань. 

Європейський тиждень місцевої демократії є загальноєвропейським заходом, який об'єднує місцеву владу та мешканців з метою сприяння їхньому діалогу, стимулювання місцевої демократії та залучення громадян. Тиждень передбачає одночасне проведення національних і місцевих заходів в усіх країнах-членах Ради Європи з метою активізації процесів розповсюдження інформації щодо принципів та досягнення місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень. 

З метою активізації процесів розповсюдження інформації щодо принципів, надбань та досягнень функціонування місцевої демократії в Україні та Європі, сприяння обізнаності населення щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та залученню громадян до прийняття управлінських рішень в області розвитку місцевої демократії бібліотека №13 підготувала інформдосьє "Місцеве самоврядування і громада: діалог та співпраця" до Європейського тижня місцевої демократії.     


Демиденко В. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні. - К.: КНТ, 2007. - 440 с. 

В книзі на підставі формально-юридичного аналізу законодавства України, практики організації і діяльності органів публічної влади, сучасних досягнень науки державного будівництва і місцевого самоврядування викладено поняття та загальна характеристика державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні, організація і діяльність, структура, компетенція, форми роботи Верховної Ради України та інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів судової влади і прокуратури, органів і посадових осіб місцевого самоврядування тощо.   

Лазор О. Основи місцевого самоврядування. - К.: ЦНЛ, 2003. - 432 с.

Розглянуто історичний розвиток та конституційно-правові основи місцевого самоврядування, формування органів місцевого самоврядування та їх повноваження, систему гарантій та відповідальності посадових осіб, а також — міжнародний досвід у сфері місцевого самоврядування. 

Лазор О. Територіальна організація влади в Україні. - К.: Дакор, 2007. - 576 с. 

Запропоноване видання є сучасним посібником з актуальної дисципліни вузівського навчального процесу - територіальна організація влади в Україні. Зміст викладеного мтаеріалу представлений темами, у яких розглянуто: концептуальні засади територіальної організації влади в Україні, зокрема місцевого самоврядування та його історичний розвиток, конституційно-правові основи; формування та функціонування владних інституцій різних рівнів, їх повноваження та взаємозв'язки; функціонування інституту публічної служби в Україні; міжнародний досвід територіальної організації влади.   

Мельник А. Державне управління. - К.: Знання, 2004. - 342 с.  
   
Підручник "Державне управління" зорієнтований на освітньо-професійні програми підготовки магістрів у галузі знань "Державне управління". У підручнику розглядаються основи теорії державного управління, система органів державної влади в Україні, їх функції та повноваження, напрями реформування організаційних структур державного управління в умовах адміністративної реформи в Україні, основи внутрішньої організації та менеджменту органу державної влади. Підручник устаткований навчальним тренінгом, до складу якого входять запитання і завдання для самоконтролю, тести і практичні завдання. Крім того, наведено словник і список рекомендованої літератури.    
     

Немає коментарів:

Дописати коментар