вівторок, 26 вересня 2023 р.

Журлива пам’ять Бабиного Яру.

29 вересня 1941 року – в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Гітлерівці вбивали євреїв і до Бабиного Яру. Проте саме Київ став першим у Європі містом, де знищили всю єврейську громаду.

Бабин Яр - одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Серед загиблих були і роми. Це не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Бабин Яр, як символ Голокосту і спільна могила жертв нацистського терору, нагадування про жахливий злочин, загальноукраїнське місце пам’яті, де знищено близько 100 тисяч жертв упродовж 1941-1943 років, має бути пріоритетним напрямком у вибудовуванні політики національної пам’яті української держави.

Трагедія Бабиного Яру – це не тільки фізичне знищення людей, а й спроба стерти пам’ять про них. Залишаючи Київ, нацисти намагалися приховати сліди своїх злочинів. Навіть вони розуміли, що за вчинене звірство їх чекає неминуча кара.   

На жаль, сьогодні ми стаємо свідками не менш кривавих подій, що знову розгортаються на території нашої держави. росія безжально винищує цивільне населення нашої країни, зухвало порушуючи права людини, закони ведення війни, норми міжнародного права. У розумінні країни-агресора бути українцем – найтяжча провина, підтримувати Україну – бути ворогом «руского мира». Через те з’явилися на тілі нашої Батьківщини болючі рани: Буча, Ірпінь, Бородянка, Ізюм, Маріуполь... Віримо, що ті, хто вчинив ці злочини, так само, як і нацисти 76 років тому, будуть справедливо покарані…  

З метою розкриття суті трагедії Бабиного Яру, формування історичної пам'яті сучасників, виховування почуття патріотизму й національної свідомості бібліотека №13 до Дня пам’яті трагедії у Бабиному Яру провела день інформування "Журлива пам’ять Бабиного Яру".         

Немає коментарів:

Дописати коментар