пʼятниця, 1 вересня 2023 р.

До знань, до світла, до науки.

1 вересня щороку відзначається День знань - важливе свято для всіх школярів і студентів, а особливо для тих, хто в цей день іде до школи або університету вперше. Свято це й для вчителів, адже саме завдяки їм здобуваються знання, яким цей день присвячений.

З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника».

У всіх дитячих садочках, школах, вузах проводяться святкові лінійки, де лунає національний гімн та виноситься державний прапор. Тому 1 вересня у вишиванці - це патріотично й доречно.

Саме перший навчальний день розпочинається із відкритого уроку на тему патріотизму, історії, гуманізму. 

Загальновідомо, що знання – це сила. Сила творіння, добра, суспільної злагоди та поступу. Вони, мов чисте повітря і життєва енергія сонця, необхідні нам для будівництва держави.

Через жорстоку окупаційну війну росії проти нашої держави у новому навчальному році 800 тис. учнів навчатимуться офлайн, 1,2 млн. - онлайн, а решта - у змішаній формі навчання. 

Десятки університетів, сотні шкіл і дитячих садочків по всій Україні пошкодили та зруйнували окупанти. Вони прагнули залишити нас без нашого минулого, історії, культури, знань. Але в них нічого не вийде.

Ми й далі живемо, розвиваємо й розвиваємося, пізнаємо нове, навчаємось і міцніємо. А найголовніше - відбудуємо наше українське майбутнє. Вільне та незалежне.   

З метою сприяння створенню святкового настрою, розвитку творчих та пізнавальних здібностей, формуванню культури навчальної праці пропонуємо вашій увазі книжкову викладку  "До знань, до світла, до науки" до Дня знань.          

Гресь А. Школа навиворіт. Що робити, якщо...? Ситуації, які можуть трапитися з дитиною в школі. - Харків: "Основа", 2019. - 80 с.

Ця книга адресована всім мамам і татусям, а також учителям, які допомагають дітям навчитися бути учнями. «Перший раз у перший клас» - це досить складне випробування для дитини. Шкільне життя для маленького учня часто видається нелегким. І справа взагалі не в оцінках. У книзі для дбайливих дорослих наведені підказки щодо того, як не допустити проблему, як допомогти, якщо вона вже виникла, а також пропонований аналіз найпоширеніших проблем, які можуть виникнути в дитини як у перші шкільні дні, так і пізніше.

Любар О. Історія української ніколи і педагогіки. - К.: “Знання”, 2003. - 450 с.

Це один із перших навчальних посібників, у якому на системній основі подається аналіз становлення і розвитку автентичної педагогічної думки, українського шкільництва, національної освіти, народних традицій родинно-шкільного і громадянського виховання дітей на теренах України з найдавніших часів до сучасності. Посібник розрахований насамперед на студентів і викладачів педагогічних навчальних закладів. Книга буде корисною також вчителям історії і українознавства, науковцям, всім, кого цікавить багатобарвна і невичерпна педагогічна культура українського народу.

Математика: Для дітей середнього шкільного віку. - Харків: Фоліо, 2003. - 317 с.

Через найпростіші, азбучні математичні твердження, які читач знайде у цій книжці, пролягає дорога до Її Величності Математики - безмежної, майже неозорної за своїм багатством. 

Усатенко Т. Українська національна школа: минуле і майбутнє. - К.: "Наукова думка", 2003. - 285 с.

Монографія з'ясовує минуле та визначає майбутнє української національної школи на засадах українознавства. 

Фіцула М. Педагогіка: Навчальний посібник. - К.: "Академвидав", 2005. - 560 с.

У виданні навчального посібника розкрито загальні засади педагогіки, теорії навчання й виховання, основи школознавства з урахуванням сучасних досягнень психолого-педагогічної науки, досвіду розбудови та особливостей реформування української школи. Подано матеріал з історії виховання, школи і педагогіки, а також розвитку шкільництва і педагогічної думки в Україні від часів Київської Русі до сьогодення. 

Щербань П. Національне виховання в сім'ї. - К.:  ПП "Боривітер", 2000. - 260 с.

Громадянин України формується з дитинства, в сім' ї, на позитивному прикладі життя та діяльності батька й матері. Книга може правити за навчальний посібник для батьків, класних керівників і вчителів загальноосвітніх шкіл. 

Немає коментарів:

Дописати коментар