пʼятницю, 3 березня 2023 р.

Життя на олтар служіння дитячій музі.

                                      

Наталя Львівна Забіла - видатна українська дитяча письменниця. Її з повним правом називають класиком української дитячої літератури. На її творах виросло не одне покоління дітей, бо вона віддала своє серце дітям, і це почуття вирізнялося постійністю. Письменниця першою в Україні була відзначена премією ім. Лесі Українки. Без її творів діти були б позбавлені можливості поринути в мудрий і водночас веселий світ, у якому головні герої так схожі на маленьких дітлахів. 

Її казки беруть свої витоки з багатющої скарбниці української народної творчості. Вона вчить дітей бути добрими, справедливими, мужніми. 

Найпопулярнішою збіркою, яка вийшла у тридцяті роки була збірка "Ясоччина книжка", у після воєнний період вийшли з друку збірки "Олівець - малювець", "Хатинка на ялинці", "Зайчик", "Дерев'яний бичок" та інші.

Наталя Забіла творила добро для дітей і була однією із знаних майстрів авторської казки в Україні. Письменниця подарувала дітям майже двісті книжок. І впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей  треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть краще. Повчальні вірші, в яких поетеса розмовляє з дітьми доступною їм мовою, просто, але з повагою до маленького читача, розповідає серйозно, вдумливо про складні й серйозні речі. Вірші та казки Н.Забіли виховують у дітей повагу, доброту, бережливе ставлення до природи, рідної землі. Саме тому її книжки й донині читають, знають, люблять. 

До 120-річчя від дня народження Наталі Забіли, письменниці, перекладачки бібліотека 13 підготувала книжково-ілюстраційну виставку "Життя на олтар служіння дитячій музі". 


Весняночка. - К.: Лелека, 2012. - 320 с. 

До книжки увійшли найкращі вірші, оповідання, перекази та легенди українських та зарубіжних авторів, які навчають дитину доброти, людяності, розкривають багатий духовний світ людини.
Тема "Наталія Забіла" розкрита на 206 с.

Забіла Н. Хатинка на ялинці. - К.: Читаю сам, 2002. - 20 с.

Казка-вірш "Хатинка на ялинці"- розповідає про дружних лісових звірят і птахів, і знайомить читача з тваринами, які шкодять іншим.

Енциклопедія сучасної України. - К., 2010. - 712 с.

Перша багатотомна енциклопедія, що правдиво, неупереджено й всебічно подає цілісний багатогранний образ України ХХ–ХХІ століть у особах, інституціях, поняттях. Видання охоплює всі сфери буття України – від географічного положення, природи, історії, політичного устрою, економіки й промисловості, науки, культури, мистецтва, літератури до спорту й молодіжної субкультури.
Тема "Наталія Забіла" розкрита на 16 с.

Надійний друг школяра: книга для додаткового читання. - К.: Інтерпрес ЛТД, 2006. - 480 с.

Навчальний посібник містить переважно твори авторів, рекомендованих останньою учбовою програмою. Хрестоматія складається з 14 розділів, кожен з яких має закласти в дитячу душу просту істину - людина повинна бути доброю. 
Тема "Наталія Забіла" розкрита на 381 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар