четвер, 1 грудня 2022 р.

Великий мислитель українського народу.

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога.

Григорій Сковорода залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального пізнавального, етико-виховного, естетичного значення і тепер, у період творення нової української держави, нової освіти.

Григорій Сковорода обрав долю мандрівного філософа й протягом 25 років побував у багатьох містах і селах України, проповідуючи свої ідеї та світогляд. Через пісні, кантати і псалми він викладав свої філософські погляди, таврував соціальне зло, прославляв природу та волелюбність людини.

Сковорода якісно розвинув, підніс на один рівень з тогочасними західноєвропейськими зразками українську філософію, педагогіку, літературу. Йому судилася першість у багатьох сферах вітчизняної культури. Він перший з українських інтелектуалів і митців здобув всесвітню славу. Став першим байкарем і поетом-ліриком у нашій літературі. 

У своєму розумінні світу філософ дотримувався морально-етичних засад одвічної боротьби “добра” і “зла”. Під “злом” він розумів прагнення до збагачення, паразитизм, розбещеність. Протилежність “зло” - “добро”, що символізує високі духовні інтереси людини. Отже, філософське вчення українського мислителя було об’єктивно спрямоване на утвердження ідей гуманізму, добра, справедливості.

Постать Сковороди завжди була овіяна таємницями, домислами, вигадками й викликала інтерес. Філософ ще за життя став легендою. Своїми поглядами дивував своїх сучасників, здивував він їх і смертю. Помер бідним безпритульним мандрівником, та здобув величезну популярність, любов і глибоку пошану, яку мав як за життя, так і після смерті.

До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди пропонуємо вашій увазі буктрейлер "Великий мислитель українського народу".   


Немає коментарів:

Дописати коментар