пʼятницю, 7 жовтня 2022 р.

"Химерність" художнього мислення.

                            

Володимир Яворівський – український письменник, громадський діяч, політик, член партії «Батьківщина» та борець за відновлення незалежності України у XX ст. З 1969 року Яворівський є почесним членом Спілки журналістів України, а з 1971 року – Спілки письменників УРСР. Входив до складу Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії. Автор численних різножанрових творів, з-поміж яких «Автопортрет з уяви. Роман про трагічну та дивовижну долю Катерини Білокур» (1982), «Марія з полином наприкінці століття» (1988) та «Найдовша ніч Президента. Лягти!!! Суд іде...» (2011). 

Здобувши диплом за спеціальністю «Українська мова та література», Яворівський обіймав посаду редактора на одеському радіо. Також працював дописувачем до чільних літературних часописів, зокрема «Запорізької правди», «Прапору України» та «Літературної України». Посідав місце редактора на запорізькому радіо, мав досвід роботи у галузі кінематографа, працюючи кіносценаристом на львівському телебаченні.

Займав чільне місце серед найвідоміших політиків сьогодення. З 1981 по 1990 рік входив до складу КПРС. У 1989-1991 роки був в опозиції до тодішньої влади та брав активну участь у діяльності Міжрегіональної депутатської групи. Впродовж 2017 року працював на Київській державній регіональній телерадіокомпанії. З 2019 року очолював авторську програму «Що ж ми за народ такий?» на телеканалі UA: Київ. Був задіян на Першому каналі українського радіо, де опікується авторським проектом «20 хвилин з Володимиром Яворівським». 

Написав кілька збірок оповідань, повісті (за його повісті "Варвара серед варварів" було створено телефільм "Прощання з Каїром" (2002 рік). Автор дев'яти романів і однієї трилогії романів. Останні його роботи вийшли в 2019 році - історичний роман "У мене вечеряв Ісус. Княгиня Ольга - велика грішниця, яка стала святою", і в 2020 році - історичний роман "Іван Окаянний: найстрашніші дні гетьмана Мазепи".

Пропонуємо вашій увазі книжкову виставку-персоналію "Химерність" художнього мислення до 80-річчя від дня народження Володимира Олександровича Яворівського.


Яворівський В. Вічні Кортеліси. - К.: Молодь, 1988. -136 с.      

Повість Володимира Яворівського воскрешає для сучасників страшну трагедію волинського села Кортеліси, яка розігралася восени 1942 року, під час німецько-фашистської окупації. 2875 жителів цього села за кілька годин були розстріляні гітлерівцями, а Кортеліси спалені. Письменник, зібравши свідчення очевидців, численні документи, створив вражаючу повість - документ про варварські злодіяння фашистів в Кортелісах, які стали українською Хатинью. Ця невелика повість є чи не єдиним джерелом інформації про трагедію. За повість "Вічні Кортеліси" Володимир Яворівський удостоєний Державної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка в 1984 році.

Яворівський В. Марія з полином наприкінці століття. - К.: Фенікс, 2008. - 482 с.                               

До книги увійшли два романи В. Яворівського: «Марія з полином наприкінці століття» — про чорнобильську трагедію; «Криза» — про життя сучасного подільського села.

Яворівський В. Марія з полином наприкінці століття. - Харків: Фоліо, 2016. - 203 с.   

В романі Володимира Яворівського «Марія з полином наприкінці століття» трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого всього за двадцять километрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуваючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців.

Яворівський В. Перед тим, як жити. - К.: Український письменник, 2001. - 286 с.

Перед чималої перерви, яку він повністю віддав політичній боротьбі за нову Україну, появився начеб новий прозаїк Володимир Яворівський. Його проза стала ще пружнішою, національнішою, соціально насиченішою і, сказати б, відчайдушно сміливою у творенні характерів сучасних українців. 

Яворівський В. Що ж ми за народ такий?... - К.: Український письменник, 2002. -  348 с.  

Нова книга талановитого українського письменника, пристрасного публіциста, відомого політика Володимира Яворівського - це продовження його роздумів над болючими проблемами сьогодення.


Немає коментарів:

Дописати коментар