пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

Державотворча діяльність Пилипа Орлика.

Пилип Степанович Орлик (1672-1742) – військовий і політичний діяч, дипломат, гетьман України в еміграції, сподвижник І. Мазепи і продовжувач його справи у боротьбі за державний суверенітет Гетьманщини. Орлик видавав поетичні книжки, цікавився філософією і літературою.

У 1710 році Пилип Орлик склав «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» – документ, який назвали Конституція Пилипа Орлика. Цей документ  вважають першою Українською Конституцією, а також однією з перших конституцій у Європі. Оригінал Конституції Пилипа Орлика зберігається у Швеції.

Він до самої смерті відстоював ідею незалежності України. До останніх своїх днів великий гетьман невтомно шукав підтримки української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії, привертав увагу європейських володарів до трагічної долі рідної країни.

Пилип Орлик став символом нескореності й боротьби за волю свого народу. Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України.

До 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика, українського гетьмана війська Запорозького у вигнанні, політичного і державного діяча, одного з упорядникiв першої в свiтi Конституції пропонуємо вашій увазі виставку-дос’є "Державотворча діяльність Пилипа Орлика".


Капранови. Мальована історія незалежності України. - К.: Гамазин, 2013. - 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не перери валася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями. Тема "Пилип Орлик" розкрита на 42 с.

Коляда І. Пилип Орлик. - Харків: Бібколектор, 2019. - 121 с.

Пилип Степанович Орлик - військовий і політичний діяч, дипломат, гетьман України в еміграції, сподвижник Івана Мазепи і продовжувач його справи у боротьбі за державний суверенітет Гетьманщини. Автор «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Він став символом нескореності й боротьби за волю свого народу. Навряд чи якась національна справа мала такого освіченого, талановитого й вірного її представника, як Пилип Орлик. Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України.

Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 рік. - К.: Веселка, 1994. - 76 с. 

І дітям, і дорослим - усім, хто любить рідну землю й цікавиться її історією, треба прочитати цю книжку - першу Конституцію України, укладену ще 1710 року. Текст перекладено з латинської мови. В мові перекладу використано елементи стилістики публікацистичних творів XVIII ст. 300 років тому гетьман Пилип Орлик підписав документ "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького". Потім Основний Закон затвердили на зборах козацтва біля містечка Бендери у Молдові.  Українська Конституція стала першою у світі, що розділила владу на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову. Конституція Орлика засвідчує давні демократичні традиції українців - цей документ з'явився на 77 років раніше за американський Основний Закон і на 81 рік раніше за польську Конституцію.

Реєнт О. П. Усі гетьмани України. - Харків: Фоліо, 2007. - 415 с.

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах. У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.                                                                          Тема "Пилип Орлик" розкрита на 297 с.

Скляренко В. 100 відомих людей України. - Харків: Фоліо, 2005. - 511 с.       

Україна подарувала світу багато яскравих та цікавих особистостей. І сто героїв цієї книги - лише невеличка частина з них. Автори намагалися представити в ній найвидатніші постаті минулого і сучасності, які своєю працею і талантом прославили країну, вплинули на хід її історії. Тому поряд із життєписами тих, хто здавна вважався символом української нації (Б. Хмельницький, Т. Шевченко, Л. Українка, І. Франко, М. Грушевський та багатьох інших), тут вміщено нариси про тих, хто тривалий час залишався ізгоєм для своєї країни (І. Мазепа, С. Петлюра, В. Винниченко, Н. Махно, С. Бандера). Тема "Пилип Орлик" розкрита на 326 с.

Таїрова-Яковлева Т. Гетьмани України. Історії про славу, трагедії та мужність - К.: Кліо, 2019. - 424 с.

У книзі представлені одинадцять біографій гетьманів, які були військовими і політичними лідерами України XVII-XVIII ст. Ознайомлюючись з їх долею, читач зможе відкрити для себе маловідомі та забуті сторінки української історії. Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися в житті цих людей. Вони були дуже різними, і кожному з них довелося залишити свій слід в історії українського гетьманства. Згадуючи про них, ми краще розуміємо той складний, суперечливий, але героїчний час, оповитий ореолом романтики. Книга адресована науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією України.                                                             Тема "Пилип Орлик" розкрита на 338 с.                              



Немає коментарів:

Дописати коментар