пʼятницю, 9 вересня 2022 р.

Майстер жанру короткого оповідання.

11 вересня виповнюється 160 років від дня народження О. Генрі (Вільям Сідні Портер) - видатного американського письменника, всесвітньо визнаного майстра жанру короткої розповіді. За своє життя О. Генрі написав 273 новел і оповідань, і тільки один великий твір - роман «Королі і капуста». Його твори вже протягом ста років приваблюють читача добрим гумором, оптимізмом, юнацьким запалом, викликаючи інтерес і співчуття до головних героїв, і , що найважливіше, завжди несуть оптимізм і надію.

В цілому його творчість розвивалась у руслі реалізму, хоча у творах чітко проявляються риси і романтизму, і “ніжного реалізму”.

О. Генрі займає важливе місце в історії американської новелістики, він сприяв розвитку цього традиційного для літератури США жанру. Письменник вмів поєднати прозаїчні життєві факти в гостросюжетний твір, прекрасно володів мистецтвом композиції, майстерно використовував ефект несподіваного.

Критики нерідко називають О. Генрі «великим утішником» і письменником, який розважає. Звичайно, його герої - типові маленькі люди - поза межами літератури надто часто зазнають краху своїх ілюзій. Але зовсім іншими постають вони в його творах: сильнішими, мудрішими, щасливішими, ніж у реальності. Нерідко їм на допомогу О. Генрі закликає його величність Щасливий Випадок, який забезпечує щасливий фінал подій, і ідеали вірності, дружби, любові перемагають. Безумовно, ці особливості письменницького стилю можна пояснювати його прагненням задовольнити смак своїх читачів, здебільшого представників середніх класів. 

Причину «казковості» естетики О. Генрі, зокрема схильності письменника до щасливих розв’язок швидше слід шукати в гуманістичній спрямованості і демократизмі його творчості. Він завжди щиро бажав повірити в можливість щасливого життя тих пересічних американців, яких з такою любов’ю і симпатією зображав на сторінках своїх книг. 

До 160-річчя від дня народження О. Генрі бібліотека №13 підготувала літературну викладку "Майстер жанру короткого оповідання".

Зарубіжні письменники. - Тернопіль: Богдан, 2006. - 864 с.

Включено понад 700 статей про письменників ріхних країн і епох - від літератури античності та класичних літератур Азії до сьогодення. Біографічні дані поєднуються з літературознавчим аналізом та бібліографічною інформацією.                                                            Тема "О. Генрі" розташована на 280 с.

О. Генрі. Королі та капуста. - М.: Мвстацька література, 1990. - 527 с.

Новели великого американського письменника, майстра короткого оповідання О. Генрі вже понад сто років приваблюють читача добрим гумором, оптимізмом, юнацьким запалом. Яскравим прикладом оригінального стилю О. Генрі є роман "Королі та капуста", що складається з авантюрно-гумористичних новел, дія яких відбувається в Латинській Америці.

Дія роману, що з новел, відбувається у створеної фантазією письменника країні Анчурія - маленькій банановій латиноамериканській республіці. Тут президент збігає з оперною дівою, прихопивши із собою державну скарбницю; американський консул через спогади про нещасливе кохання ледь не позбавляється життя; шанований усіма магнат на ділі виявляється злодієм... Словом, життя в Анчурії строкатого і різноманітне, смішне сусідить із трагічним, а героїчне уживається з низовинним.

О. Генрі. Останній листок. - К.: Форс Україна, 2019. - 96 с.

«Останній листок» - одна з найкращих новел у світовій літературі, присвячених темі відданості людини іншій людині, любові до ближнього. Вона відзначається великою увагою до «маленької людини», порушує проблеми злиденного життя людей мистецтва, боротьби за виживання, взаємопідтримки і самопожертви. О. Генрі створив чудовий твір, який вже понад століття не лишає байдужим читача і вражає своєю неповторністю.

Генрі О. Шлюб як точна наука. - С.-П.: Азбука-класика, 2004. - 720 с.

О. Генрі - видатний американський новеліст початку XX століття, що прославився блискучими гумористичними оповіданнями, майстер несподіваних порівнянь та непередбачуваних, парадоксальних розв'язок. Художня виразність у поєднанні з тонкою спостережливістю, жвавість і стислість оповіді, невичерпна дотепність, любов до людей – ось що принесло О. Генрі славу та визнання багатьох поколінь читачів. До представлених у цьому збірнику творів увійшли такі чудові розповіді О. Генрі, як "Трест, який лопнув", "Подружжя як точна наука", "Дороги, які ми вибираємо" та багато інших, на сторінках яких настільки симпатичні автору бандити, шахраї та злодії знов і знову роблять свої темні справи і, однак, знову і знову викликають у нас співчуття та посмішки.


Немає коментарів:

Дописати коментар