четвер, 29 вересня 2022 р.

Над Бабиним Яром летять журавлі.

81 років тому – 29 вересня 1941-го – в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Гітлерівці вбивали євреїв і до Бабиного Яру. Проте саме Київ став першим у Європі містом, де знищили всю єврейську громаду.

Бабин Яр - одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. 

Серед загиблих були і роми. Це не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Бабин Яр, як символ Голокосту і спільна могила жертв нацистського терору, нагадування про жахливий злочин, загальноукраїнське місце пам’яті, де знищено близько 100 тисяч жертв упродовж 1941-1943 років, має бути пріоритетним напрямком у вибудовуванні політики національної пам’яті української держави.

До дня пам’яті трагедії у Бабиному Яру бібліотека 13 підготувала виставку-нагадування "Над Бабиним Яром летять журавлі".


Бабин Яр: людина, влада, історія. - Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру і ін. - К.: Зовнішторгвидав, 2004. - 597 с.

У першій книзі багатотомного видання «Бабин Яр: людина, влада, історія» на основі аналізу і синтезу документальних джерел, які вперше вводяться в науковий обіг, публікуються статті, присвячені проблемам локалізації місць розстрілів і поховань під час німецької окупації 1941-1943 рр., А також історії забудови і заселення цієї території. Перша публікація корпус текстових, картографічних і фотодокументів, згрупованих за хронологією і тематикою. Видання забезпечене науково-довідковим апаратом. Для істориків, політологів, краєзнавців, викладачів і студентів вищих навчальних закладів, усіх, хто цікавиться історією Другої світової війни, Голокосту, України та міста Києва.

Діти Бабиного Яру. - К.: Єврейська рада України, 2008. - 68 с. Книга розповідає про загиблих дітей в Бабиному Яру в ті страшні часи.

Книга пам'яті. Бабин Яр. - К.: Єврейська рада України, 1999. - 300 с. Книга розповідає про історію тих часів, перелік загиблих в Бабиному Яру.

Найман О. Історія євреїв України. - К.: Ін Юре, 2002. - 496 с.

В книзі надані дослідження по двохтисячолітній історії євреїв на території сучасної України до початку Другої світової війни.

Шаповал Ю. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – К.: Парламентське вид-во, 2019. - 400 с.

Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі.                              Тема " День пам’яті трагедії у Бабиному Яру" розкрита на 295 с.

Ясєв, Г. Пам'ятки війни на карті Києва. - К.: Пошуково-видавниче агенство "Книга Пам'яті України", 2005. - 64 с.

Ілюстративно-меморіальне видання Пам'ятки війни на карті Києва вперше широко висвітлює стан меморіальної діяльності в столиці України та знайомить з пам'ятками Великої Вітчизняної війни, що увічнюють подвиг захисників міста, учасників руху опору окупаційному режимові, трудівників тилу та визволителів від німецько-фашистських загарбників.

Немає коментарів:

Дописати коментар