четвер, 1 вересня 2022 р.

Найсвітліша дорога – до знань.

1 вересня щороку відзначається День знань - важливе свято для всіх школярів і студентів, а особливо для тих, хто в цей день іде до школи або університету вперше. Свято це й для вчителів, адже саме завдяки їм здобуваються знання, яким цей день присвячений.

З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника».

У всіх дитячих садочках, школах, училищах, вузах проводяться святкові лінійки, де лунає національний гімн та виноситься прапор. Тому 1 вересня у вишиванці - це патріотично й доречно.

Саме перший навчальний день розпочинається із відкритого уроку на тему патріотизму, історії, гуманізму. 

Загальновідомо, що знання – це сила. Сила творіння, добра, суспільної злагоди та поступу. Вони, мов чисте повітря і життєва енергія сонця, необхідні нам для будівництва держави.

Через жорстоку окупаційну війну росії проти нашої держави у новому навчальному році освітній процес розпочався для 3,9 млн. учнів, що на 300 тис. менше, ніж торік. Окрім того, на сьогодні 800 тис. учнів розпочали навчання офлайн, 1,2 млн. - онлайн, а решта - у змішаній формі навчання. 

"Десятки університетів, сотні шкіл і дитячих садочків по всій Україні пошкодили та зруйнували окупанти. Вони прагнули залишити нас без нашого минулого, історії, культури, знань. Але в них нічого не вийшло", - повідомив Президент України Володимир Зеленський. "Ми й далі живемо. Розвиваємо й розвиваємося, пізнаємо нове, навчаємось і міцніємо. А найголовніше - будуємо наше українське майбутнє. Вільне та незалежне".

До Дня знань пропонуємо вашій увазі книжкову викладку "Найсвітліша дорога – до знань".


Гресь А. Школа навиворіт. Що робити, якщо...? Ситуації, які можуть трапитися з дитиною в школі. - Харків: "Основа", 2019. - 80 с.

Ця книга адресована всім мамам і татусям, а також учителям, які допомагають дітям навчитися бути учнями. «Перший раз у перший клас» — це досить складне випробування для дитини. Шкільне життя для маленького учня часто видається нелегким. І справа взагалі не в оцінках.

У книзі для дбайливих дорослих наведені підказки щодо того, як не допустити проблему, як допомогти, якщо вона вже виникла, а також пропонований аналіз найпоширеніших проблем, які можуть виникнути в дитини як у перші шкільні дні, так і пізніше.

Усатенко Т. Українська національна школа: минуле і майбутнє. - К.: "Наукова думка". - 2003. - 285с.

Монографія з'ясовує минуле та визначає майбутнє української національної школи на засадах українознавства. 

Фіцула М. Педагогіка: Навчальний посібник. - К. : "Академвидав", 2005. - 560с.

У виданні навчального посібника розкрито загальні засади педагогіки, теорії навчання й виховання, основи школознавства з урахуванням сучасних досягнень психолого-педагогічної науки, досвіду розбудови та особливостей реформування української школи. Подано матеріал з історії виховання, школи і педагогіки, а також розвитку шкільництва і педагогічної думки в Україні від часів Київської Русі до сьогодення. Видання містить запитання, короткий термінологічний словник, що дасть змогу глибше осмислити навчальний матеріал.

Щербань П. Національне виховання в сім'ї. - К.:  ПП "Боривітер", 2000. - 260с.

Громадянин України формується з дитинства, в сім' ї, на позитивному прикладі життя та діяльності батька й матері. Книга може правити за навчальний посібник для батьків, класних керівників і вчителів загальноосвітніх шкіл. 

Історія України: Для дітей середнього шкільного віку /Авт. - упоряд. А. Чередниченко. - Харків: Фоліо, 2004. - 319с.

Книга надає юному читачеві найбільш повну й докладну інформацію стосовно історії України з давніх часів аж до сучасності. особливістю цього видання є те, що історія України подається у контексті світової історії. Це робить матеріал більш виразним і дозволяє читачеві співставляти його з уже відомими історичними подіями та фактами, що, в свою чергу, полегшує його засвоєння. Свідомість і культура бере початок у шанобливому ставленні кожної людини до історії свого народу.

Кобзарик: збірник для молодших школярів. - К.:"Велес", 2004. - 320с.

До читанки увійшли кращі зразки народної творчості - легенди, дитячі пісеньки, загадки, скоромовки, приказки, прислів'я, казки, а також твори класиків, сучасних українських та зарубіжних письменників.

«Кобзарик» розраховано на молодших школярів. Його наближено до навчальної програми в початковій школі. Збірник добре прислужиться вчителям молодших класів, вихователям дитсадків, майбутнім педагогам, батькам і всім, хто любить рідне слово.


Немає коментарів:

Дописати коментар