пʼятницю, 22 липня 2022 р.

Геній авантюрного роману.

                   

Олександр Дюма-батько - французький письменник, драматург, класик світової літератури.   

Мандрував багатьма країнами й містами: Швейцарією, Італією, Бельгією та берегами р. Рейну, Флоренцією, Іспанією та Північною Африкою, Голландією, Англією, Грецією, Італією, Австрією, Угорщиною та Іспанією.

Дюма відомий насамперед завдяки романам, однак він творив у різноманітних жанрах: драматургія, театральна критика, спогади, подорожні нотатки, кулінарні рецепти тощо. Його творчість пов’язана з романтизмом як літературним напрямом. Дюма винайшов новий тип роману - історичний роман-фейлетон. Романи з динамічним розгортанням сюжету публікував уривками у газетах, і читачі очікували продовження у наступних номерах.

Його книги перекладені більш ніж на 100 мов. Працював у багатьох жанрах: п’єси, романи, статті та книги про подорожі. Його роботи налічують 100 000 сторінок. У 1847 році Дюма заснував в Парижі історичний театр. 

Дюма написав безліч історико-пригодницьких романів і п'єс, які принесли йому неймовірний успіх і всесвітню славу. Найбільш відомі його твори - «Три мушкетери» (1844), «Двадцять років потому» (1845), «Віконт де Бражелон» (1848-1850), «Королева Марго» (1845), «Граф Монте-Крісто» (1845-1846).

Роман «Три мушкетери» - безперечно, найпопулярніший твір Дюма серед серії романів на історичну тематику. Хоробрі та заповзятливі мушкетери мовби якимсь дивом втручаються в усі історичні події. Вони торгують своєю шпагою, служачи королю. Проте водночас Дюма прагне показати у зовнішності та поведінці героїв риси лицарської шляхетності: задля збереження честі французької королеви вони ладні піти у вогонь і у воду, - попри те, що не кожен з них навіть знав її в обличчя.

Роман був екранізований безліч разів, починаючи ще з кінця XIX століття. Тільки американських і французьких екранізацій, фільмів і мультфільмів за мотивами роману налічується більше 20. Також до історії про мушкетерів зверталися кінематографісти Австралії, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Італії та інших країн.

До 220-річчя від дня народження Олександра Дюми (батько) пропонуємо вашій увазі цікаву вікторину про життя та творчість письменника "Геній авантюрного роману".





Немає коментарів:

Дописати коментар