пʼятницю, 14 січня 2022 р.

Старий Новий рік!

Старий Новий рік – це свято, яке люблять багато українців. Воно тісно переплітається з церковними святами і народними традиціями.

14 січня - Старий Новий рік в Україні. Також цей день також називають Василів день або день святого Василя. Він вважався покровителем землеробства. 

Зауважимо, що Василій Великий - архієпископ Кесарії Каппадокійської в Малій Азії, визначний церковний діяч, один з Отців Церкви, християнський святий. Йому приписуються винахід іконостасу та складання літургії Василя Великого.

Найважливішою традицією Старого Нового року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік. 

Засівати оселю годилося лише житнім зерном (в рідісних випадках - пшеничним). Інші злакові не використовувалися. Все це нівелює давню традицію. Засівальник мав розбірливо продекламувати поетичну примовку-побажання.

Одним з найвеселіших обрядів на Старий Новий рік є щедрування з козою Маланкою та переодяганням у різні казкові персонажі.

На Щедрий вечір 13 січня традиційно вся родина збиралася за одним столом. Вже закінчився різдвяний піст, тому вечерю готують щедру. В ній має бути багато страв з м’яса, зокрема – зі свинини, як символу плодючості і достатку. А ось страви з птиці та риби не прийнято готувати на Старий Новий рік, оскільки вважається, що разом з ними достаток попливе чи полетить з дому.

Цього дня вважалося за честь вітати всіх Василів. Деінде виносили на подвір'я дідуха і спалювали його, що символізувало початок Нового року.

Це – Старий Новий рік!

З ним тебе ми вітаємо,

Щоб пройшов він без турбот,

Щастя і добра бажаємо!

Нехай Старий Новий рік

До Вас у дім ввійде,

Замети сміху принесе.

Веселощів, музики, віршів,

Цукерок і смачних пирогів.

Надій, успіхів і перемог

І доброти на багато років!


Немає коментарів:

Дописати коментар