четвер, 27 січня 2022 р.

Письменник і математик.

                                   

Льюїс Керрол – англійський письменник, математик, логік, філософ, диякон і фотограф. Найбільш відомі твори – «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі», а також гумористична поема «Полювання на Снарка». Професор математики Оксфордського університету (1855-1881).

Льюїса Керрола називають найзагадковішим письменником Англії. У його особистості поєдналося непоєднуване: математик і письменник, священик і фотограф, філософ і великий друг дітей.

Розмірковуючи про світ дітей і дорослих, про поняття «правильне» та «неправильне», свободу й обов’язок, письменник Льюїс Керрол створив казковий світ, де не було ніяких обмежень для вільного польоту фантазії.

Характер Керрола відрізнявся непохитним наміром  реалізувати свою мрію. Він працював цілими днями і часто просиджував довгі безсонні ночі за своїми дослідженнями. Володіючи блискучим інтелектом, професійний математик і здатний лінгвіст, Керрол намагався саме за допомогою цих інструментів знайти вихід, ті самі заборонені двері в чудовий сад, які привели б його до свободи. Математика і лінгвістика – ось дві сфери, в яких Керролл ставив свої експерименти, езотеричні і наукові одночасно. Він видав близько десятка книг з математики та логіки, залишивши в науці свій слід, але прагнув він набагато більшого. 

Більшість дорослих і дітей знають його як дитячого письменника, автора улюблених казок про Алісу.  Написана ним казкова історія стала справжньою легендою. Їй судилося стати однією з найпопулярніших книг у свiтi, якою бiльше нiж півтора століття захоплюються мільйонів читачів. «Аліса в країні чудес», «Аліса в Задзеркаллі» стали літературною класикою, найкращим зразком абсурду і  мали сильний вплив на розвиток мистецтва свого часу. Керролом було започатковано новий напрям у літературі.

Книги Керрола – це казка, переплетена з реальністю, це світ вигадки і гротеску. Подорож Аліси - це шлях, по якому вільно ковзає фантазія людини, вільної від тягот «дорослого» життя, тому персонажі, що зустрічаються на шляху, і пригоди, пережиті Алісою, так близькі дітям.

До 190-річчя від дня народження Льюїса Керрола бібліотека №13 підготувала літературну викладку "Письменник і математик".     

Керрол Л. Пригоди Аліси в Дивокраї. - Харків: Віват, 2018. - 128 с.

Одного разу дівчинка Аліса вчинила трохи необережно - не довго думаючи, вона побігла слідом за білим кроликом і ... портрапила до Дивокраю! Там із нею почали відбуватися найнеймовірніші пригоди. Черепахи, що вміють розмовляти, жива колода карт, омари, які танцюють, Синя Гусінь, що курить кальян, і усміхнений Чеширський Кіт - далеко не всі, з ким познайомилася Аліса. Але найголовніше інше - Аліса вчить нас: щоб іти правильною дорогою, необхідно добре знати, куди і з якою метою ти хочеш прийти.

Зарубіжні письменники. - Тернопіль: Богдан, 2005. - 824 с.

У довідник включено понад 7000 статей про письменників ріхних країн і епох - від літератури античності та класичних літератур Азії до сьогодення. Біографічні дані поєднуються з літературознавчим аналізом та бібліографічною інформацією.                                              Тема "Льюїс Керрол" розкрита на 738 с.

Денисова Т. Зарубіжна література. - К.: Фенікс, 1997. - 336 с.

Цей навчальний посібник визнано одним з найкращих підручників для школярів 5-6 класів. В даному посібнику описуються твори зарубіжних письменників.                                                                                       Тема "Льюїс Керрол" розкрита на 98 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар