середу, 8 грудня 2021 р.

Знаю обов’язки, знаю права.

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини. Цього дня 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші.

У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо.

Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття.  Декларацією  започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги.

У Загальній декларації прав людини задекларовано наступні принципи: рівність людей, право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість, заборона рабства і торгівлі людьми, право кожного на правосуб’єктність, рівність усіх перед законом,  право на громадянство, право на свободу переконань, право на участь в управлінні громадськими та державними справами, право на працю тощо.

До Міжнародного дня прав людини бібліотека №13 підготувала правову полицю "Знаю обов’язки, знаю права".                                        


Міжнародна хартія прав людини. - К.: Наукова думка, 1991. - 52 с.

До збірника включено основні міжнародні документи, що стосуються прав людини: Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Разом вони утворюють пакет документів, відомий як Міжнародна Хартія прав людини.

Котюк В. Теорія права. - К.: Вентура, 1996. - 208 с.

В книзі розкривається соціальна цінність теорії права, основні концепції права, форми права, структура і види норм права, система права і законодавства, право і правовідносини, право і правосвідомість, правовий статус особи і права людини, законність і правопорядок, поняття і види правопорушень, а також питання реалізації і застосування правових норм.

Правознавство. Навчальний посібник. - К.: Знання, 2006. - 350 с.

Навчальний посібник спрямований на формування системи знань з теорії держави і права та його провідних галузей, правового регулювання економіки, юридичного забезпечення підприємницької та господарської діяльності.

Забарний Г. Основи держави і права. - К.: Паливода А., 2001. - 240 с.

У посібнику висвітлюються питання які передбачені програмою з основ держави і права. Стисло дана характеристика окремих галузей публічного та приватного права, законів та нормативних актів.

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 11.04.2018. – К.: Паливода А., 2018. - 76 с.

Бойко М. Правовий самозахист. - К.: Атіка, 2006. - 468 с.

Роз'яснюються основні принципи права, коментуються конституційні положення та чинне законодавство України щодо прав та законних інтересів громадян, подаються законодавство обгрунтовані, з урахуванням практичного досвіду поради стосовно дій громадян у різноманітних життєвих ситуаціях, коли порушуються чи можуть бути порушені їхні права та законні інтереси.


Немає коментарів:

Дописати коментар