пʼятницю, 8 жовтня 2021 р.

Художній світ України.

                   

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України. В цей день, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Цей досконалий і неповторний вид творчості є одним з головних у сучасному світі. За допомогою своїх робіт художники передають внутрішні переживання, красу і недоліки навколишнього світу, намагаються достукатися до людей, несучи їм свої ідеї.

Історія українського живопису дуже багата. Безліч художників України в своїй творчості досягли світового визнання. Вони є майстрами графіки, пластики, абстракції, проявляючи себе у різних напрямках цього мистецтва.

Вишуканий живопис, віртуозна графіка, майстерна пластика − невід’ємна частина національної культури, джерело духовного розвитку і задоволення естетичних потреб українського суспільства. Творчі досягнення художників свідчать про потужний потенціал народу, сприяють створенню позитивного іміджу України у світі.

Витвори українських живописців були відомі у світі ще за часів козаччини. Яскраві фарби, сюжети з народного фольклору, потяг до казковості і таємничості свідчать про самобутність образотворчого мистецтва України. Полотна таких українських митців, як Тетяна Яблонська, Катерина Білокур, Марія Примаченко, відомі далеко за межами України.

До Дня художника України бібліотека №13 підготувала книжковий-інформаційний дайджест "Художній світ України".



Шевченко Т. Художник. - К.: Мистецтво, 2014. - 384 с.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у виданні подано автобіографічну повість видатного українського поета і художника Тараса Шевченка (1814-1861). Цей літературний твір, розповідає про формування духовного світу, естетичних поглядів і переконань митця у період його життя й навчання у Петербурзі 30-40-х років ХІХ ст. Розраховано на широке коло поціновувачів української літератури та мистецтва. 

Білокур К. Я буду художником. - К.: Спалах ЛТД, 1995. - 368 с.

Катерина Білокур (1900-1961) — жінка незвичайна, не од світу цього селянка-художниця, яка все життя присвятила квітам, увічнюючи їх на полотнах, вважаючи їх очима Землі, вінцем краси, своїми дітьми. Наділена унікальним даром бачити і сприймати світ, вона писала квіти, як ніхто до і після неї з сучасних вітчизняних і західноєвропейських майстрів пензля, виявивши в композиціях доста буйної фантазії. Запропонована книжка — це перше в Україні видання листів художниці, писаних як до працівників офіційних установ, так і до визнаних творчих особистостей. Проілюстрована кольоровими репродукціями з кращих робіт Білокур, книжка адресується численним шанувальникам таланту художниці.

Білокур К. - К.: Мистецтво, 2015. - 153 с.

Українська художниця Катерина Василівна Білокур (1900—1961) є тією глибоко національною особистістю, яка символізує Україну, її культуру, самобутню мистецьку душу, уособлює найвищі якості, притаманні національному ідеалові. В альбомі репродуковано геніальні твори мисткині із музеїв України. Видання доповнене спогадами сучасників, листами художниці та іншими матеріалами, які зібрав і упорядкував М.Кагарлицький.

Петриківський розпис. - К.: Мистецтво, 2018. - 80 с.

Майстри із с. Петриківка (Дніпропетровська обл.) створили унікальний пласт українського мистецтва, визнаний у світі як феномен національного художнього мислення. У 2013 році ЮНЕСКО надало цій своєрідній “візитівці” України статус всесвітньої нематеріальної культурної спадщини. У виданні репродуковано розписи Т. Пати, Н. Білокінь, П. Павленко, Я. Пилипенко, Г. Ісаєвої, Н. Тимошенко, В. Вовка, твори яких зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Народні художні промисли України. - К.: Агенство по розповсюдженню друку, 2015. - 256 с.

У даному виданні розкрито багатство видів та форм народних художніх промислів, талановито виконаних руками українських майстрів, зокрема таких як: вироби з розписом і різьбленням по дереву, розписні підноси, глиняні та керамічні горщики, порцеляна, ювелірні прикраси, зброя, художнє ткацтво й вишивка різних регіонів України. У кожному предметі народного мистецтва простежуються індивідуальність майстра, тонке відчуття стилю і матеріалу. З покоління в покоління передавалися таємниці технічної і технологічної майстерності, вдосконалювалися прийоми обробки природних матеріалів. Це невід'ємна складова української культури, з якої виникли різноманітні напрями і види народних промислів.

Яблонська Т. - К.: Мистецтво, 2017. - 56 с.

Пропоноване видання – художня реконструкція альбому «Тетяна Яблонська» з віршами Івана Драча, написаними до кожної конкретної картини, який був надрукований у 1969 році. З ідеологічних міркувань весь його наклад у 4000 примірників було знищено. Радянська влада не допускала відходу художниці від соціалістичного реалізму та заборонила пропагувати нові тенденції у творчості Тетяни Яблонської, відомої перш за все, знаменитою картиною «Хліб» (1949).


Немає коментарів:

Дописати коментар